Veliki udar Hakoma: Ruše se cijene razgovora – HT, Vipnet i Tele2 gube milijune!

17.06.2013. 11:20:53

Telekomunikacijski regulator Hakom naredio je Hrvatskom telekomu (HT), Vipnetu i Tele2 da u idućih godinu i pol dana veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora smanje za tri puta.

Iako je Hakom odluku o smanjenju cijena donio bez pompe, tek proceduralno je objavivši na svojim internetskim stranicama, stručnjaci iz branše upozoravaju na to da bi mogla donijeti jedan od najvećih valova sniženja mobilnih usluga dosad. Procjenjuje se da će zbog nižih veleprodajnih cijena, usklađenih s onima u EU, ponajprije HT i Vipnet ostati bez nekoliko stotina milijuna kuna prihoda godišnje. U odluci Hakoma stoji da će veleprodajna cijena mobilnih razgovora s 19,5 lipa po minuti 1. srpnja pasti na 19,3 lp/min. Zatim će od početka iduće godine pasti na 12,8 lp/min, da bi od 1. siječnja 2015. pala na 6,3 lp/min, piše Poslovni dnevnik.

Tražili dulju prilagodbu

Odluci regulatora prethodila je burna javna rasprava u kojoj su se sukobili novi igrači Tele2, Optima telekom, Metronet i H1 telekom s jedne strane i HT i Vipnet s druge. Dva najveća operatera načelno su podržala Hakomovu inicijativu, ali uz ogradu da bi prilagodba novim cijenama trebala trajati barem dvostruko dulje. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.