Veliko čudo na Filipinima: Kako je 2 milijuna ljudi s krunicom u rukama srušilo vlast u zemlji!

07.10.2021. 09:29:00

Četiri dana i četiri noći 2 milijuna Filipinaca moli krunicu. Predsjednik ih pokušava ubiti i rastjerati ali pojavljuje se Djevica Marija i vojsci govori ovo:

Početak je sedamdesetih; Filipini su postali totalitarna država, kojom je vladao nemilosrdni predsjednik Ferdinand Marcos. Odlučuje raspustiti parlament. Istodobno, eliminira slobodni tisak, a zatim izdaje naredbu da se zatvore svi oporbeni čelnici i nekoliko tisuća vojnika i časnika “suprotnog mišljenja”.

Također je vrlo blizu napada na Crkvu, ali zahvaljujući neumoljivom stavu nadbiskupa Manile – kard. Jaimeu Sinau – diktator se povlači iz svojih namjera. Kardinal Sin, s druge strane, počinje držati oštre propovijedi optužujući i Markosov režim, braneći pritom političke zatvorenike i pozivajući vjernike da djeluju mirno kako bi poboljšali stanje u zemlji.

Sa svakom godinom – zbog gospodarske stagnacije i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih građana i sve veće korupcije državnih tijela, uglavnom policije – postajalo je sve nepodnošljivije. Dodatna napetost stvorena je aktiviranjem komunističkih gerilaca u ruralnim područjima. Gorki udar na stanje nacije dogodio se u ljeto 1983. kad je predsjednik naredio hladnokrvno ubojstvo, poznatog oporbenog aktivista Benignia Aquina, člana filipinskog parlamenta prije njegova raspusta. Ovo hladnokrvno ubojstvo probudilo je Filipince iz desetogodišnje apatije. 

Tada se neprocjenjivi duhovni vođa nacije, kardinal Sin, ponovno sjetio, potaknuvši udovicu ubijenog oporbenika, gospođu Corazon Aquino, da se uključi u politiku. Žena, koja je do sada bila u potpunoj sjeni svog supruga, odlučila je – iako ne bez otpora koji proizlazi iz nedostatka političkog iskustva – izaći na predsjedničke izbore koje je Markos najavio u veljači 1986. nakon nekoliko godina diktature.

Potpuno neiskusna u državnim poslovima, gospođa Aquino teoretski je izgubljena u borbi. To je stanje u tadašnjoj političkoj areni Filipina opisao poznati američki komentator James Reston:

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Vjera/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.