Vesna Pusić otrčala u Beograd po povlačenje tužbi za genocid; Diplomati: 'To je potpuno nepotrebno'

22.06.2013. 10:39:44

Odlazak u Beograd trebalo je odraditi nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, tada bismo sa Srbijom mogli razgovarati iz druge pozicije. Trčati u Beograd u trenutku kad njihovi političari izjavljuju kako eto mi imamo drugačija gledanja na povijest, ali moramo surađivati, potpuno je nepotrebno.

Ministrica vanjskih i europskih poslova nije trebala trčati u Srbiju devet dana prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, slažu se diplomati s kojima smo razgovarali.

- To mi izgleda kao da je otišla moliti Nikolića da dođe na proslavu ulasku Hrvatske u EU - govori nam jedan bivši diplomat.

Jandroković: 'Ova Vlada je zatvorena, ne znam da li se radi o nečijoj preporuci'

Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da ne zna što stoji iza odlaska Vesne Pusić u Beograd, ali mu je čudno da je ona tako naglo odlučila ići u Beograd.

- Ne znam koji su motivi, da li se radi o nečijoj preporuci i iz kojih razloga jer nemamo dovoljno informacija kao što nemamo dovoljno informacija ni o proslavi ulaska Hrvatske u EU. Ali, ovu vladu i inače karakterizira to što je vrlo zatvorena i s drugim političkim strankama ne dijeli ni najnužnije informacije - rekao nam je Jandroković.

On nije želio špekulirati o tome je li jedan od glavnih razloga odlaska Vesna Pusić u Beograd dogovaranje međusobnog povlačenja tužbi za genocid, iako je to naizgled u Beogradu samo usput spomenuto.

Posjet Beogradu trebao se odigrati nakon ulaska Hrvatske u EU, tad bi Hrvatska nastupala iz drukčije pozicije

Međutim, i drugi diplomati s kojima smo razgovarali, kažu da Hrvatskoj taj posjet nije trebao u ovom trenutku.

- To smo mogli napraviti nakon ulaska u Europsku Uniju, tada bismo sa Srbijom mogli razgovarati iz druge pozicije. Trčati u Beograd u trenutku kad njihovi političari izjavljuju kako eto mi imamo drugačija gledanja na povijest, ali moramo surađivati, potpuno je nepotrebno. To ne bi bio takav problem da su oni priznali da su agresori, ali njihova je glavna poruka: 'Mi različito gledamo na povijest'. Francuzi i Nijemci nisu gradili svoje odnose na neistini. Tuđman je morao razgovarati s Miloševićem, ali ovi sad više ne moraju. Oni to naprosto vole jer su iz nekog razloga fascinirani Srbima - bio je oštar jedan od diplomata s kojim smo razgovarali.

Razgovaralo se o povlačenju tužbi za genocid

Vesna Pusić u službenom posjetu Republici Srbiji sastala se s predsjednikom Srbije Tomislavom  Nikolićem, ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem te s prvim potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem.

Službeno, s potpredsjednikom Vučićem razgovaralo se o neriješenim pitanjima između, prije svega, o pitanju nestalih hrvatskih građana tijekom Domovinskog rata, neisplaćenim mirovina onih koji danas žive u Srbiji, a koji su mirovine zaradili u Hrvatskoj, povlačenju tužbi za genocid, europskoj budućnosti Srbije i o drugim temama.

Kako stoji na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kad je riječ o povlačenju tužbi za genocid, ministrica Pusić je rekla da se u ovom trenutku radi na osiguranju pretpostavki i otklanjanju poteškoća i otvorenih pitanja kako bi se ozbiljno razgovaralo o temi.

Pusić: 'Želim reći da je moj posjet nedvojbena i direktna podrška za dobivanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU'

Jedna od takvih prepreka je i pitanje nestalih oko kojeg su napravljeni određeni pomaci, rekla ministrica Pusić.

- Želim ovdje jasno reći da je moj službeni posjet Srbiji nedvojbena i direktna podrška za dobivanje datuma za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Srbija je napravila veliki korak i dobivanje datuma bit će priznaje uspješnosti politike koju je vodila u normaliziranju odnosa u regiji - rekla je ministrica govoreći o odnosima Srbije i Europske unije.

Nema dakle sumnje da je zadatak Hrvatske dati bezuvjetnu podršku određivanju datuma pregovora za ulazak Srbije u EU. Neki se pitaju koliko će daleko Hrvatska morati ići u davanju te podrške i hoćemo li si smjeti dopustiti luksuz kakav si je dopustila Slovenija u odnosu prema Hrvatskoj pa ih, u najmanju ruku, barem malo 'vući za nos' i postavljati svoje uvjete.

Srbi uopće ne sumnjaju da svi jedva čekaju da oni započnu pregovore

Srbi su apsolutno uvjereni da će dobiti datum pregovora.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na konferencije za novinare s našom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić rekao je da misli da je 12 zemalja članica EU potpisalo zahtjev da se Srbiji odobri da u listopadu započne pregovore o članstvu.

Ivica Dačić je bio toliko bahat da je poslije sastanka sa šefom Delegacije Europskog parlamenta za jugoistočnu Evrope Eduardom Kukanom rekao da će, ukoliko ne bude donijeta odluka o datumu, biti doveden u pitanje kredibilitet EU, a ne Srbije.

Dačić smatra da je Srbija napravila dovoljno ustupaka na Kosovu

Dačić očito smatra da je Srbija napravila dovoljno ustupaka prema Kosovu te da je time u najmanju ruku zaslužila početi pregovore. Naveo je da je na sastanku sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem dogovoreno imenovanje zapovjednika policije za sjever Kosova, kao i neka sporna pitanja oko održavanja lokalnih izbora, koji bi okvirno trebali biti održani 3. studenog.

Vesna Pusić otišla je u Beograd po diktatu EU

Nekim diplomatima ti su događaji znak da Vesna Pusić u Beograd otišla po diktatu vrha Europske Unije i to s dva osnovna zadatka – davanja bezuvjetne hrvatske podrške otvaranju pregovora Srbije i EU te postizanja načelnog dogovora oko povlačenja tužbi za genocid.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.