Veterani 4. gardijske brigade "Hrvatski anđeli" pomažu obitelj pokojnog suborca

03.07.2018. 07:00:01

Sinjski ‘Hrvatski anđeli’, članovi udruge 2. bojne 4. brigade ZNG-a, još jednom su pokazali svoju humanost i poštovanje prema obiteljima svojih preminulih i poginulih suboraca. Prije nešto više od dva mjeseca od posljedica teške bolesti u 52. godini umro je njihov član Vinko Pehar, hrvatski branitelj, ratni invalid i narednik, čija su životna priča i pothvat njegove obitelji hrvatskoj javnosti postali poznati nakon što ga je na bolesničkoj postelji, u teškoj borbi za život, posjetio američki vojni ataše u Hrvatskoj, brigadir Robert Mathers. Obitelj Vinka Pehara, podrijetlom iz Ljubuškog, 67 godina brinula se o grobu američkog vojnog pilota srušenog iznad njihovog mjesta 1944. godine. Američke vlasti su za to saznale prije nekoliko godina te su vojnika ekshumirale i pokopale na vojnom groblju u SAD-u. Peharima su odali poštovanje i počast. Pokojni Vinko Pehar, veliki domoljub iz Hercegovine, pristupio je u 2. bojnu 4. brigade ZNG-a točno na blagdan Velike Gospe 1991. godine. Došao je na hodočašće, pomoliti se nebeskoj zaštitnici Gospi Sinjskoj i nakon toga u odori Hrvatske vojske, zajedno s Cetinjanima branio Lijepu našu. U žestokim okršajima u obrani Dubrovnika ranjen je na Sustipanu. Iza njega je ostalo troje djece u teškim uvjetima, za koje nikada ništa nije tražio. U pomoć su odmah priskočili njegovi ratni suborci iz 2. Sinjske bojne, koji su među sobom prikupili deset tisuća kuna koje je Ivanki, udovici pokojnog Vinka Pehara, predao predsjednik Udruge 2. bojne 4. br. ZNG-a ‘Cro Angels’ Marijan Pavlinušić. Ovo je tek početak pomoći koju će Sinjani pružiti obitelji svog pokojnog branitelja, u financijskom smislu ali i rješavanju brojnih neriješnih statusnih pitanja za sve članove Vinkove obitelji. Izvor: ferata.hr Udruga veterana 4. gardijske brigade 'Pauci'

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.