Veterani bojne HV Karlovac slave 25. godišnjicu osnutka

06.11.2016. 14:14:32

Po zapovjedi Glavnog stožera HV, krajem srpnja 1992. OMB prestaje sa djelovanjem te dio pripadnika s tehnikom prelazi u druge postrojbe, a dio se demobilizira Samostalna Oklopno-mehanizirana bojna (OMB) IV operativne zone Hrvatske vojske Karlovac obilježit će 25 godina osnutka okupljanjem pripadnika OMB-a te svečanom akademijom 15. studenoga u gradskom kazalištu Zorin dom.

Predsjednik udruge Veterani OMB HV Josip Stojković na konferenciji za novinare u Domu HV-a Zrinski podsjetio je da u formiranju i zapovijedanju te postrojbe nisu sudjelovali profesionalni vojnici i časnici već su sve zadaće u obrani Karlovca i okolice obavljene zahvaljujući nesebičnom zalaganju radnika, studenata, mehaničara, vozača i drugih civila. "Značaj svih uspješno obavljenih zadaća u obrani Karlovca i okolice to je veći", dodao je.

Prva oklopna vozila došla su u Karlovac iz Varaždina 28. rujna 1991.  i odmah su formirane dvije tenkovske posade s dva tenkista, a potom su stigla još dva tenka T-55 koja su sudjelovala  u napadu na vojarnu tzv. JNA "Robert Domani". Borbena sredstva stizala su potom i iz Koprivnice i Jastrebarskog, te je kratko vrijeme Oklopno mehanizirana satnija djelovala i u sklopu 110. i u sklopu 129. brigade Zbora narodne garde, ali je 15. studenog stigla zapovijed 4. Operativne zone Karlovac da se formira samostalni Oklopno mehanizirani bataljun u sklopu kojeg će djelovati 250 pripadnika raspoređenih u dvije tenkovske satnije, mehaniziranu i logističku satniju. Raspolagali su s 26 tenkova T-55, deset BVO-a i poneki PT-76, TZI i BTR, sve na prostoru od Šišljavića do Modruša, i to kao pridodane postrojbe brigadama ZNG-a. Od prosinca 1991. do veljače 1992. iz bivše vojarne Logorište izvučeno je i osposobljeno za borbu još 20 tenkova koji su bili upućeni na Južno bojište i Dalmaciju. Po zapovjedi Glavnog stožera HV, krajem srpnja 1992. OMB prestaje sa djelovanjem te dio pripadnika s tehnikom prelazi u druge postrojbe, a dio se demobilizira. Udruga Veterani OMB formirana je prošle godine i još joj nisu pristupili svi pripadnici, što se očekuje slijedeće nedjelje, kada će biti prvo veliko okupljanje i druženje, rekao je tajnik Udruge Jadranko Živčić, te je naglasio da su dobrodošli na proslavu i u članstvo i njihovi suborci, pripadnici svih brigada kroz koje OMB djelovala.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.