(VIDEO) BUJICA: Ekskluzivni intervju s Vicom Vukojevićem!

27.03.2015. 23:57:47

Vice Vukojević, sudac Ustavnog suda u mirovini, gostuje u Bujici nakon svjedočenja u Muenchenu protiv udbaša Perkovića i Mustača! Iz tiska je izašla i knjiga Vice Vukojevića DOSJE 240271, u kojoj je bivši politički zatvorenik i Tuđmanov bliski suradnik opisao i detaljno dokumentirao kako ga je progonila zloglasna Udba! Nakon svjedočenja na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred zemljaskim sudom u Münchenu prije samo nekoliko dana, bivši sudac Ustavnog suda Vice Vukojević o progonu od strane Udbe govorio je i u emisiji Bujica. Kompletan dosje o Udbi Vukojević je objedinio i u knjizi ‘Dosje 240271′ u kojoj se na zadnjim stranicama nalazi popis ”neprijateljske emigracije” odnosno upute Udbinim službenicima kako se odnositi prema navedenim osobama. Knjigu je Vukojević predao i sucima u procesu u Münchenu. ”Sudac je bio iznenađen i odmah je pitao može li se knjiga dati dvojici povjesničara koji prate proces suđenja Perkoviću i Mustaču”, rekao je Vukojević. vice cukojević dosje 240271Bivši sudac Ustavnog suda progovorio je i o medijskom kompromitiranju koje se intenziviralo nakon poziva na svjedočenje u suđenju Krunoslavu Pratesu. ”Godine 2006., savezni državni njemački odvjetnik pitao me je može li me pozvati na suđenje Pratesu, a ja sam rekao ‘da’. Međutim, to je naišlo na druge reakcije. Bila je otvorena medijska kampanja protiv mene. Prvi ju je otvorio Denis Latin. Moram spomenuti da je krajem 1999. Stipi Mesiću dana knjiga u kojoj piše da sam silovao neku Bošnjakinju. Paraga me prijavio da sam izvršio agresiju na BiH, i onda je kampanja stala jedno vrijeme. Kad sam svjedočio u Münchenu, na mene se opet otvorila bujica. Latin je doveo glumicu koju je našao Saša Kosanović, i koja je lažno rekla da sam je silovao. Nakon toga Pusić, potpredsjednica Sabora, zamolila je pomoć Ivu Sanadera kako bi se nastavio kazneni postupak protiv mene, koji uopće nije postojao. Zatim se obratila Draženu Bošnjakoviću da mi skinu imunitet, a on je to stavioa na dnevni red. Svi su prenosili vijest o silovatelju Ustavnog suda. Onda je Bošnjaković kaznenu prijavu poslao državnom odvjetniku Bajiću”, ispričao je Vukojević. O motivima Paragine prijave o agresiji na BiH zbog navodnog silovanja Bošnjakinje, Vukojević za sada nije htio komentirati. Kampanja protiv Vukojevića, prema njegovim riječima, kulminirala je u prosincu 2007. kada je umirovljen s pozicije suca Ustavnog suda. Vukojević navodi kako je u Večernjem listu objavljen članak u kojem se namjerno spominje ‘postupak’ vezano za navodno silovanje Bošnjakinje kojeg, upozorava Vukojević, nije bilo.
”Kada sam 2008. svjedočio u Münchenu o svemu sam obavijestio predsjednika suda koji je rekao da će obavijestiti mjerodavne organe da se na svjedoka vrši pritisak, a to je sudac naveo i u presudi”, rekao je Vukojević.
Ispričao je kako je od Sabora tražio javnu ispriku, o čemu prvi put progovara javno, ali su 152 zastupnika ostala nijema. ”Što ću onda, hoću li lajati na mjesec?”’, upitao se Vukojević. Vukojević je ispričao i svoj ‘bliski susret’ s Mustačem 1965. godine kada su ga oteli i mučili pripadnici Udbe. U akciji Labrador pokušali su ga ubiti ”Oteli su me 5. lipnja 1965, godine u Nazorovoj ulici kada sam se vraćao u podstanarsku sobu. Mustač je tada imao ulogu fizikalca. Dva čovjeka su stala ispred mene, zatim je stalo auto. Viši me uhvatio i ugurao na zadnje sjedište automobila, polegao me je a zatim sjeo na mene. Predali su me starijim ljudima. Mustač je bio taj koji me je oteo na ulici, a tada sam imao 29 godina”, prisjetio se Vukojević. Bivši sudac Ustavnog suda spomenuo je i operaciju Labrador u kojoj su ga pokušali ubiti.
”Trebali su mi staviti minu u protupožarni aparat u mom kabinetu u Vukovarskoj ulici. Akcija Labrador je pala i sva sreća, ostao sam živ”, rekao je Vukojević.
Bio je 14 puta u 13 zatvora. Zapravo, kaže Vukojević, bio bi uhićen svaki put kada bi Tito dolazio u Zagreb pa čak kad bi u tom trenutku Vukojević bio u svom rodnom mjestu blizu Ljubuškog. Smatra kako je dr. Franjo Tuđman kratkim filmom o Bruni Bušiću iz 1993. otvorio mogućnost lustracije u Hrvatskoj. Mišljenja je kako se lustracija može provoditi na više načina, a kao primjer naveo je svoju knjigu u kojoj su objavljena imena 175 pripadnika Udbe, 151 tajnog suradnika i 110 odvjetnika  i sudaca. Ustanovio je kako je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu ujedinjenih naroda tragikomična. Peratović: Imam dokaze da je Mesić pod svaku cijenu htio kompromitirati Vukojevića U emisiju se telefonskim putem javio istraživački novinar Željko Peratović koji tvrdi kako iza hajke na Vukojevića i ‘izmišljenog silovanja’ stoji bivši predsjednik Stjepan Mesić. ”U jesen 1999. od posrednika Stjepana Mesića dobio sam knjigu da iz nje prepišem tekst koji sam trebao objaviti u Globusu, u kojem sam tada radio. Tadašnji urednik Mirko Galić se složio, a ja nisam to htio napraviti bez da provjerim priču, bez obzira što se možda i svjetonazorski ne slažem s Vukojevićem. Dva tjedna sam istraživao te nisam našao nikakvu potvrdu. U to vrijeme Vukojević je trebao postati sudac Ustavnog suda. Zaključio sam da se radi o podmetanju, a Galiću sam predložio kontra priču na što je on rekao da sve zaboravim jer se radi o senzacionalizmu. Mesićev posrednik je tražio da vratim knjigu, ali sam ranije kopirao tekst o Vukojeviću. Ubrzo su me poslali na plaćeni godišnji odmor. U to vrijeme Franjo Tuđam je bio na umoru. Već tada Pusić optužuje Vukojevića da je silovatelj na temelju objavljenih tekstova koji su samo prepisani iz knjige”, ispričao je Peratović. Osim toga, ispričao je novinar, Stjepan Mesić 2000. godine je dolazio s Jasnom Babić do Marka Ercega iz Duge Rese kako bi ga pridobio na svjedočenje da je Vukojević tada radio za Udbu. ”Imam više informacija o ulazi Stjepana Mesića da pod svaku cijenu kompromitira Vukojevića, a iza toga je naravno stajao Perković”, komentirao je Peratović. Smatra kako je odvjetnik Ante Nobilo produžena Perkovićeva ruka. Vjeruje kako će se na suđenju u Munchenu otkriti i ono što je povezano s novijom hrvatskom poviješću odnosno poveznica Udbe s organiziranim kriminalom. Istaknuo je kako je financiranje obrane Perkovića i Mustača ilegalno. ”Jedan odvjetnik je već odbio zastupati Mustača jer mu je Nobilo obećavao da će ići legalnim putem, kao što se financirala obrana Gotovine, Čermaka i Markača. Kada se to nije dogodilo, najpoznatiji bavarski odvjetnik se povukao. Nezadovoljstvo vlada među njegovim odvjetnicima, jer im nije lako. Ako im porezna pronađe nešto ilegalno, gotovi su”, zaključio je Peratović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.