(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: 17. srpnja – 14. rujna 1991. godine, obrana Hrvatske Kostajnice…

14.09.2018. 15:42:50

(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: 17. srpnja – 14. rujna 1991. godine, obrana Hrvatske Kostajnice…Na snimci su srpski agresori koji danas žive u Hrvatskoj… Na ovom snimku jasno se vide nekoliko srpskih agresora koji danas, iako su bili agresori i ubijali hrvatske branitelje i civile su abolirani i žive u hrvatskoj. Uživaju sva stečena prava. Kao da se ništa nije dogodilo...
  • 17. srpnja 1991. godine s brda Čukur, brdo iznad Hrvatske Kostajnice, četnici po prvi put napadaju snage MUP-a u Hrvatskoj Kostajnici.
  • 25. srpnja 1991. g. prekinuta željeznička veza H. Kostajnice s ostatkom Hrvatske. Željeznička pruga je bila oštećena i minirana. To su bile pripreme za napad na H. Kostajnicu
  • 26. srpnja 1991. g. pobunjeni Srbi, četnici i JNA napali policijsku postaju u Glini, te zarobili i masakrirali hrvatske civile u Kuljanima, napale hrvatske policajce u Zamočama i počinili masakr nad njima, te napali Kozibrod, Zamlaću i Strugu.
  • 27. srpnja 1991. g. velikosrpske snage iz Dvora na Uni napale su obližnja hrvatska sela u Pounju, Strugu i Zamlaču. U Strugi četnici masakrirali petoricu zarobljenih, ranjenih pripadnika MUP-a. Taj dan zbjeg Hrvata iz Pounja. Poslije zločina četnika u Pounje ulaze jedinice JNA
  • 30. srpnja 1991. g. dva bojna zrakoplova okupatorske JNA raketirala su i bombardirala H. Kostajnicu. Pogođena i uništena nova zgrada škole, zgrada doma zdravlja i nekoliko stambenih zgrada. Poginuo jedan policajac, a dvojica ranjena.
  • 31. srpnja 1991. g. snage MUP-a RH, u za sada još nedovoljno rasvijetljenim okolnostima, povlače se prvi puta iz Hrvatske Kostajnice, a s njima i skoro svi stanovnici grada.
  • 22. kolovoza 1991. g. pobunjeni Srbi napali H. Kostajnicu i njene branitelje minobacačkom i topničkom paljbom iz pravca Bosanske Kostajnice, s područja BiH.
  • 25. kolovoza 1991. g. hrvatski je predsjednik dr Franjo Tuđman posjetio Banovinu. Sa suradnicima obišao je sisačko-banijsku bojišnicu: prvu crtu bojišnice Pecki kod Petrinje, grad Petrinju i Sisak te Hrvatsku Kostajnicu. Iscrpno izvješće o stanju na prvoj crti bojišnice Predsjedniku su podnijeli organizatori otpora na Banovini, Đuro Brodarac i Ivan Bobetko.
  • 12. – 13. rujna 1991. g. pobunjeni Srbi, JNA i četnici ulaze u Hrvatsku Kostajnicu.
  • 12.-14 rujna 1991. g. četnici su u potpunosti okupirali Hrvatsku Kostajnicu. Oko 300 branitelja Hrvatske Kostajnice predalo se jedinicama TO Bosanske Kostajnice. Odvedeni su u logor Manjača kod Banja Luke. Jedan dio branitelja se probio kroz neprijateljski obruč. Upitno je zašto je došlo do brzog pada Hrvatske Kostajnice. Mogući razlog je djelovanje pete kolone u hrvatskim redovima (MUP?).

Sredinom listopada 1991. godine, 2 pripadnika specijalne jedinice milicije pobunjenih Srba pobili su 5 zarobljenih pričuvnih policajaca i 2 civila iz Hrvatske Kostajnice. Na ovom snimku jasno se vide nekoliko srpskih agresora koji danas, iako su bili agresori i ubijali hrvatske branitelje i civile su abolirani i žive u hrvatskoj. Uživaju sva stečena prava. Kao da se ništa nije dogodilo…

Na ovom snimku jasno se vide nekoliko srpskih agresora koji danas, iako su bili agresori i ubijali hrvatske branitelje i civile su abolirani i žive u hrvatskoj. Uživaju sva stečena prava. Kao da se ništa nije dogodilo… Jedan od njih je Davor Karajčić -Dačo ,kasnije specijalac ratnog zločinca kapetana Dragana, danas živi u Hrvatskoj Kostajnici ,svjedok kojem je Dorh dao tajno ime Žuna… Drugi je Novakovic Milan zvani patak, danas stomatolog u Topuskom, kazao je Ivica Pandža Orkan, poznati hrvatski lovac na srpske ratne zločince. Na snimci je i Mile Krošnjar. Imao je kucu u Kostajnici i u selu Gornji Bjelovac. Vratio se u Kostajnicu nakon Oluje, ali je nakon objave OVE snimke prodao obadvije kuće i nekud odselio.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.