(VIDEO) HOĆE LI CRNA GORA POSTATI SIGURNA LUKA ZA IMOVINU RUSA? Jahte ruskih oligarha na putu prema Crnoj Gori i Maldivima. Jedna stigla u Tivatski zaljev

02.03.2022. 09:46:00

Luksuzna jahta Galactica Super Nova ruskog oligarha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije Lukoil Vagita Alekperova uplovila je u tivatski zaljev, a video njegova dolaska objavila je nevladina organizacija MANS.

MANS je pozvao Vladu Crne Gore i ministarstva da javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će poduzeti kako teritorij Crne Gore ne bi postao sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom su u pokretu te su napustile svoje marine krenuvši prema Crnoj Gori i Maldivima. Naime, oligarsi vjeruju da će njhove jahte tako biti izvan dohvata američkih i europskih sankcija.


Podaci iz Marine Traffica koje je pregledao CNBC pokazuju da se najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera kreću prema Crnoj Gori i Maldivima od kada je najavljen širok spektar sankcija.

Alekperovljeva jahta poznata kao Galactica Super Nova i, prema stranici Superjacht Fan, koja prati ove vrste plovila, predstavlja vrh nautičke industrije opremljena je impresivnim bazenom s vodopadom kao i heliodromom te velikim noćnim klubom. Alekperovo bogatstvo prema Forbesu procjenjuje se na oko 25 milijardi američkih dolara.

Milijarder Oleg Deripaska prije dva tjedna svojom je jahtom Queen K napustio Šri Lanku te bi uskoro trebao stići na Maldive. On je jedan od onih koji je potpao pod američke sankcije 2018. godine, no jedan je od rijetkih koji su se sada javno pobunili protiv ruske invazije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.