VIDEO: 'Hoće li Jovanović koji nema pojma o povijesti, Šimunića podučavati iz Goldsteinovih knjiga'

20.11.2013. 19:10:40

1_182552

Nikola Šubić Zrinski braneći Siget od Turaka nakon dugotrajnih borbi i opsada krečući u juriš povikao 'Za dom sad u boj'. Ako je vjerovati romanu Josipa Eugena Tomića objavljenom 1894. uzvik 'Za dom' rabio se gotovo tri godine. I ban Josip Jelačić koristio je sličan uzvik, a kada bi ušli u bitku ban bi poveo svoje vojnike uzvikujući 'Za dom' dok bi vojska odgovarala 'Spremni umrijeti!'. Opera Nikola Šubić Zrinski također u sebi sadrži domoljubnu pjesmu 'U boj, u boj!'.

Čin Josipa Šimunića mnogi mediji proglasili su sramotnim. Naime, kako se u mnogim medijima navodi naši reprezentativci dugo su čekali ovakvo slavlje s navijačima na Maksimiru. Međutim, onda je Josip Šimunić sve pokvario uzevši mikrofon pod južnom tribinom gdje je poveo navijanje neprimjerenim skandiranjem. Reprezentativac je uzviknuo 'Za dom', a navijači su odgovorili 'Spremni', a sve to ponovilo se nekoliko puta. Svoj postupak Šimunić je medijima i objasnio ustvrdivši da svoje stavove ne krije i da mu nije jasno zašto su iskrivljeni. "Ne bojim se kazne. Oni bi trebali malo bolje pročitati povijest. Nisam ništa pogrešno napravio, navijam i volim svoju Hrvatsku, svoj dom i ako to nekome smeta to nije moj problem. Oduvijek sam želio to napraviti, ali nemam puno vremena. Imao sam priliku, sjetio sam se i drago mi je što su nas navijači bodrili.", objasnio je nogometaš.

Rasprave o primjerenosti Šimunićevog postupanja proširile su se medijima. Jedan dio njih osudio je čin našeg nogometaša inzistirajući na njegovome kažnjavanju. No, kada već sudimo drugima neke činjenice valja imati na umu. Jedna od činjenica je i ta da je davne 1566. Nikola Šubić Zrinski braneći Siget od Turaka nakon dugotrajnih borbi i opsada krečući u juriš povikao 'Za dom sad u boj'. Ako je vjerovati romanu Josipa Eugena Tomića objavljenom 1894. uzvik 'Za dom' rabio se gotovo tri godine. I ban Josip Jelačić koristio je sličan uzvik, a kada bi ušli u bitku ban bi poveo svoje vojnike uzvikujući 'Za dom' dok bi vojska odgovarala 'Spremni umrijeti!'. Opera Nikola Šubić Zrinski također u sebi sadrži domoljubnu pjesmu 'U boj, u boj!'.

Prema riječima naših čitatelja koji su ogorčeni zbog prozivke hrvatskog reprezentativca i pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Kninu utvrđeno je da je pozdrav 'Za dom spremni' stari hrvatski. Također, čitatelj koji nam se javio kaže da je Prekršajni sud u Kninu odbacio prijavu policije radi nošenja suvenira s natpisom "Za dom spremni" kao neutemeljenu. Riječ je o prijavi policije protiv jednog obrtnika koji je u kolovozu 2011. u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire sa spomenutim natpisom odlukom Prekršajni sud u Kninu od prosinca iste godine ova prijava je odbačena. U obrazloženju presude ističe se kako je spomenuti pozdrav zaista poznat kroz cijelu hrvatsku povijest od vremena Šubića i Zrinskog pa time ne predstavlja nikakvo ustaško obilježje. I stari rimljani su, objašnjava naš čitatelj, dizali ruku na pozdrav, a to je preuzeo Hitler. "Znači li to da su stari rimljani bili fašisti. Ministar Jovanović će Šimuniću održati lekciju iz povijesti, možda iz Goldsteinovih knjiga? Ministar nema pojma o povijesti, a usput pokušava dokinuti odluku sudova u Hrvatskoj. Tvrditi da je pozdrav Za dom spremni fašistički isto je kao tvrditi da je hrvatski novac kuna fašistički.", stav je našeg čitatelja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.