(VIDEO) Hribarov spot za početak predsjedanja EU-om nabavljen je bez natječaja, a koštao preko milijun kn

17.01.2020. 09:27:00

Promotivni spot o Hrvatskoj, prikazan povjerenicima Europske komisije na početku njihovog sastanka s ministrima hrvatske Vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, koštao je 1,4 milijun kuna. Spot prikazuje pripadnike različitih generacija hrvatskih građana koji crticama iz života, uz koktel fraza o postizanju ciljeva, ljubavi, inovacijama i djedovini, svjedoče o europskoj Hrvatskoj i ‘snažnoj Europi u svijetu punom izazova’. U posljednjem kadru, uspjeh hrvatskih nogometaša slavi se u luksuznom obiteljskom zdanju, kakvo bi si – uz europske povjerenike – mogli priuštiti samo hrvatski tajkuni.

Povjerenici Europske komisije nagradili su taj trominutni, bezimeni spot pljeskom, nakon čega je premijer Andrej Plenković nastavio s obraćenjem sudionicima zajedničkog sastanka hrvatske vlade i EK-a, kojim je u petak i formalno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Odluka o izradi spota donesena je na temelju sporazuma između Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojim je određeno kako će HTZ tijekom predsjedanja, a s obzirom na pojačanu aktivnost, u suradnji s državnim tijelima provoditi razne marketinške i druge aktivnosti koje mogu biti korisne za promociju Hrvatske, izvijestio je za T-portal Sanjin Soldatić, voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti MVEP-ovog Tajništva Predsjedanja RH Vijećem EU 2020.

Natječaja za izradu spota nije bilo zato jer se, kako tumače iz MVEP-a, radi o autorskom djelu za koje je predviđeno izuzeće od nabave.

‘Naime, radi se o pružanju usluga u kojem je izražen umjetnički koncept, prije svega temeljen na autorskom izričaju redatelja i za koji je scenarij izrađen na temelju smjernica koji su zajedno s MVEP dale stručne službe HTZ-a’, navodi Soldatić, dodajući da je ‘konačnu odluku o prihvaćanju ponude donijelo Turističko vijeće kao upravljačko tijelo HTZ-a na sjednici vijeća održanoj 12. prosinca 2019.’

Redatelj promo filma hrvatskog predsjedanja je Hrvoje Hribar, produkcijska agencija koja je izradila spot je Imago Ogilvy, odnosno sestrinska produkcijska kuća Riba Ribi Grize Rep, d.o.o. Izvršni producent spota je Jurica Ester, dok je producentica Jelena Vojković.

Za izbor navedene agencije HTZ se odlučio na temelju referenci i prethodne uspješne suradnje, s tim da su stručne službe HTZ-a kontinuirano pratile snimanje i montažu materijala. Iz MVEP-a, nadalje, promoviraju autore promo spota, navodeći da je ‘Imago Ogilvy izrastao u vodeću hrvatsku agenciju koja je jedina osvojila prestižnu nagradu u Cannesu i nagradu Euro Effie Award, dvije najrelevantnije nagrade u svijetu marketinga, a iza produkcijske kuće Riba Ribi Grize Rep d.o.o. stoje vrlo uspješni projekti i kampanje kao što su Ode to Joy – film u čast pristupanja Hrvatske u EU; Wonderful Istria; Croatia Full of Life – prva video i foto kampanja s tada novim komunikacijskim konceptom hrvatskog turizma ‘Full of life”.

Inače, promotivni spot ‘Ambasadori hrvatskog turizma’, nastao na HTZ-ovoj platformi ‘Croatia Full of Life’ i ovjenčan prestižnom nagradom ‘Travel Video Awards’ u kategoriji ‘Best Video by a Tourism Organization’, koštao je 700.000 kuna – dvostruko manje od spota za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a s cijenom od 1.390.568,83 kuna.

Svečana dodjela nagrada za ‘Ambasadore hrvatskog turizma’, nastalog u suradnji produkcijske kuće BBDO i režisera Nevija Marasovića, održana je u Las Vegasu, a priznanje je vlastoručno preuzeo direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Tko je Hrvoje Hribar?

Autor spota za hrvatsko predsjedanje EU-om, Hrvoje Hribar je, podsjetimo, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) koji je podnio ostavku nakon što je Državna revizija otkrila niz nepravilnosti u radu HAVC-a u 2015. godini. Jedan od aktera koji je pridonio razotkrivanju nepravilnosti i nezakonitosti u radu HAVC-a bio je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Afera koja je posebno potresla HAVC u vrijeme dok mu je na čelu bio Hrvoje Hribar jest sufinanciranje dokumentarnog filma “15 minuta – Masakr u Dvoru” u kojem se krivnja za za počinjenje zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. neutemeljeno pripisuje pripadnicima Hrvatske vojske.

 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: SS/mt/Foto: fah, snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.