VIDEO: Ilija Vučemilović: Gospodo, jel vam jasno da se išlo u smrt uz 'Za dom spremni', a ne 'Po šumama i gorama?'

17.02.2014. 12:10:54

17.02.2014.

"Za pozdrav "Za dom spremni" pišu se puste kazne, prekršaji, vode se istrage, ali ja moram ovdje hrvatskoj javnosti reći: Moji suborci su s tim pozdravom išli u smrt, ginuli su za ovu državu i ovu slobodu. Nisu išli "sa šumama i gorama", nego gospodo, "Za dom", to mora biti svima jasno...", izravan je Vučemilović.

Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi omiljena je osoba među braniteljskom populacijom zbog jasno izraženih stavova koje iznosi bez uvijanja i straha od sankcija, prozivanja ili progona. Vučemilović je jedan od rijetkih koji je javno, putem medija, izrevoltiran odnosom Vlade prema braniteljima, pozvao svoje suborce da se "opet stave na raspolaganje". Na to ga je natjerala činjenica da se prvo braniteljima oduzima od plaće, da ih se naziva povlaštenima i da su konstantno u sjeni Saveza antifašista, pa je stoga izjavio:

"Gospodo, ja mislim da je došlo vrijeme da mi koji smo preuzeli odgovornost i žrtvovali se u borbi protiv velikosrpske agresije da se ponovo stavimo na raspolaganje i suprotstavimo devastaciji naše domovine. Došlo je vrijeme za pravi put, a to se jedino može pomoću domoljuba i branitelja" kazao je tada Vučemilović.

Kao jednu od nepravdi koja ga boli istakao je i "gužvu" oko pozdrava "Za dom spremni", pa ni ovaj put nije ostavio mjesta za uvijene, oprezne izjave, nego je rekao:

"To je žalosno, tužno, sramotno... Što se dogodilo? Za pozdrav "Za dom spremni" pišu se puste kazne, prekršaji, vode se istrage, ali ja moram ovdje hrvatskoj javnosti reći: Moji suborci su sa tim pozdravom išli u smrt, ginuli su za ovu državu i ovu slobodu. Nisu išli "sa šumama i gorama", nego gospodo, "Za dom", to mora biti svima jasno..."

  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: Ilija Vućemilović/Facebook
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor: