VIDEO: Iza grupe 'Jandrino jato' krije se velikosrpska politika - nastupaju u Udbini

18.08.2013. 09:02:56

Pitamo se samo hoće li predsjednik Ivo Josipović hodati po svijetu i progovoriti da se u Hrvatskoj probudila četničko-jugoslovenska zmija ili će i dalje širiti laži po svijetu nabijajući kompleks hrvatskome narodu o tobožnjoj ustaškoj zmiji. Ako ovakvi skupovi, najavljeni za 19. ovoga mjeseca, kao provokacija hrvatskome narodu, budu dozvoljeni, onda se gospodine predsjedniče države i gospodine predsjedniče vlade, nemojte čuditi što će u porastu opravdano biti hrvatski nacionalni pokret kroz Zavjet za Hrvatsku.

U Mutiliću, Udbina, 19. kolovoza ove godine srpska nacionalna manjina održava javno okupljanje slaveći vjerski blagdan Preobraženja Gospodinova. Najavljena je liturgija, turnir u malom nogometu te kulturnoumjetnički program do jutra uz nastup grupe „Jandrino jato“. Grupa „Jandrino jato“ poznata je po veličanju nepostojeće tvorevine „SAO Krajina“. Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku Jandrija-Jandro Bajak i članovi grupe „Jandrino jato“ raspjevali su se SAO Krajinom pjesmama koje su poticale i pozivale Srbe na pobunu protiv vlasti Republike Hrvatske, citiram: „… probudi se Srbine, pređi preko Drine, zar ne vidiš da ti narod u Krajini gine…“.

Na Vidovdanskoj smotri 1995. godine u okupiranome Slunju podižu moral vojsci i zapovjednicima SAO Krajine te odzvanjaju riječi, citiram :“…Spojiće se Krajine, tu će živjet narod moj, vjekovima svoj na svom…“ ili „…Mi ne damo livade ni sela, niti vodu današnjega vrela, mi ne damo Krajine nedamo ni Knina, dok jednoga u Krajini imade srbina…“ Nakon vojno redarstvene akcije Oluja, bježe iz Republike Hrvatske, sastav dobiva nove članove, a riječi pjesme govore o neprežaljenoj SAO Krajini, citiram: „ …to je selo izgorelo, spalile ga ustaše - za krajišnike –izdali nas zli dušmani, izdali nas druže svi, izdali su srpsku zemlju đe smo nekad bili mi - za sve krajišnike, za Baniju …“. Vrlo je upečatljiva pjesma „Jandrinog novog jata“ Bratiškovci gdje pjevaju, citiram: „…kad se sjetim tvrđave i Knina, mojih sela, puno mi je žao, puno mi je žao, nije mene Hrvat istjerao, vratiću se, neće dugo proći …“ gdje video zapis prikazuje zastavu SAO Krajine preko koje je nož za klanje, grb dvoglavoga orla sa četiri C te bokser. Prisjetimo se,  u tim prostorima Vojislav Šešelj pobunjenim krajiškim Srbima, među kojima su bili i četnički nastrojeni članovi grupe „ Jandrino jato“ te pravoslavni svećenici govorio je o JNA i važnosti osvajanja, citiram: „Oni su petokrake skinuli, a od nas ne traže da skinemo kokarde. Oćeš Srpsku armiju? Oćeš kad se država bude zvala Srbija ,onda… A sad gledamo dokle će nam biti granice. I diplomatska pozicija nam je jaka zato što smo rekli oćemo Jugoslaviju, ali bez Hrvata i Slovenaca. Vaš je zadatak da uzmete zajedno s armijom Zadar.“ A jasno je izjavio i , citiram: „ Nema mesta ustašama ni u srpskom Zadru, ni u srpskom Šibeniku. To su srpske teritorije. Tu živi srpski narod. A ja se nadam da ću iduće godine letovati na srpskom moru, u srpskom Zadru.“

Zaista „primjerena“ kulturno-umjetnička grupa koja treba pjevati srpskoj nacionalnoj manjini u Mutiliću na vjerski blagdan. Zavjet za Hrvatsku upozorava iza najavljenog okupljanja i nastupa četnički orijentirane grupe „Jandrino jato“ krije se veliko srpska politika koja po šešeljevom modelu znači ponovno uvođenje nestabilnosti u Hrvatsku. Zahtjevamo od nadležnih institucija da obavljaju svoj posao. Nadležna policijska postaja, sukladno Zakonu o javnom okupljanju, treba izvršiti svoje obveze, a to je ZABRANA NASTUPA GRUPE „Jandrino jato“ i cjelokupnog skupa. U protivnom ,njihov nastup uzrokovati će opravdane reakcije branitelja i braniteljskih udruga u cilju zaštite sigurnosti Republike Hrvatske. Zabrana skupa ne znači i zabranu, prema Ustavu Republike Hrvatske, slobode  vjeroispovijedi. Vjernici srpske nacionalne manjine trebaju obilježiti kršćanski blagdan Gospodinovog preobraženja u euharistijskom slavlju u crkvi Gospodinovog uznesenja u Mutiliću.

Mutilić, općina Udbina, Županija Ličko-senjska, danas gotovo pusto selo, po starosti datira iz 925. godine. U predtursko vrijeme Mutilić je bio središte Krbavske biskupije, a svetac zaštitnik je Sveti Augustin. Do Drugoga svjetskoga rata većinsko hrvatsko stanovništvo je protjerano, a njihovi posjedi pretvoreni u lovišta Josipa Broza. Prema popisu iz 1991. godine u Mutiliću je bilo  84 stanovnika i to Srba - 79, Hrvata - 1, Jugoslavena - 1, ostalih - 3. Danas živi većinom srpsko stanovništvo. Zavjet za Hrvatsku upozorava gospodina predsjednika Ivu Josipovića i premijera vlade Zorana Milanovića kako će ih u suprotnom smatrati direktno odgovornima za destabilizaciju političko-sigurnosne situacije u Hrvatskoj jer je ovo izravan nastavak provođenja orijunaško-jugoslovenske politike na prostorima suverene i samostalne Republike Hrvatske ostvarene na pobjedi hrvatskih branitelja.

Pitamo se samo hoće li predsjednik Ivo Josipović hodati po svijetu i progovoriti da se u Hrvatskoj probudila četničko-jugoslovenska zmija ili će i dalje širiti laži po svijetu nabijajući kompleks hrvatskome narodu o tobožnjoj ustaškoj zmiji. Ako ovakvi skupovi, najavljeni za 19. ovoga mjeseca, kao provokacija hrvatskome narodu, budu dozvoljeni, onda se gospodine predsjedniče države i gospodine predsjedniče vlade, nemojte čuditi što će u porastu opravdano biti hrvatski nacionalni pokret kroz Zavjet za Hrvatsku.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.