VIDEO Kad su krenuli, gorjelo je nebo i zemlja: Hrvatska razbila četnike u samo 31 sat akcije

01.05.2022. 09:48:00

Već prvi dan hrvatske snage stigle su nadomak Okučana i ušle u Jasenovac. Srbi su na tom području imali tri lake brigade s oko 4000 ljudi. Bježali su u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške. 

Operacija 'Bljesak' bila je vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995. godine kad su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije i potukle srbočetničku vojsku potpomognutu pripadnicima JNA. Za samo 31 sat hrvatski vojnici i policija oslobodili su oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao velikosrpski agresor i uspostavili nadzor nad autocestom A3.

Četnici bježali već prvi dan

Već prvi dan hrvatske snage stigle su nadomak Okučana i ušle u Jasenovac. Srbi su na tom području imali tri lake brigade s oko 4000 ljudi. Bježali su u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške. 

Pogledajte video: Bljesak, pet minuta sjećanja
Munjevito oslobođen hrvatski teritorij

Prvoga dana u Bosnu je pobjegao i zapovjednik korpusa, a zajedno s vojskom bježalo je i srpsko stanovništvo. U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. 

U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Srpski gubici procijenjeni su na oko 350 do 450 mrtvih te oko 1000 do 1200 ranjenih. Zarobljeno je oko 1500 Srba.

Kukavički odgovor

Akcija 'Bljesak' bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije 'Otkos' 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Četnici su kao odgovor na Bljesak kukavički raketirali hrvatske gradove. Zagreb su gađali zabranjenim kasetnim bombama, tzv. 'zvončićima', a Karlovac i Sisak granatama. Kasetne bombe zabranjene su u većini zemalja

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je, između ostaloga i zbog napada na Zagreb, pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora. Bljesak je prethodio Oluji, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995.

Izvor: 24sata.hr

Izvorni autor: 24sata.hr/Foto: 24sata/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.