(VIDEO) KOD RIJEKE PAO METEORIT: Ovo je drugi slučaj ove godine: ‘Vidjeh ga golim okom, predivan prizor’

25.08.2021. 09:50:00

Hrvatski astronomski savez jučer je objavio video pada meteorita kod Rijeke.

Kako pišu na Facebook profilu, gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske, kralj noći s 13. na 14. kolovoza nije bio Perzeid, već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama.

“Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara!) – u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svijetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati. Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon. 

Jedan korisnik društvenih mreža posvjedočio je da ga je i sam vidio golim okom s terase u Dramlju.

“Vrlo svijetao, s “dugim letom” u smjeru Lukova, rasprsnuo se u dijelove koji su gasnuli različitom dinamikom. Predivan prizor i velika privilegija”, piše u komentaru. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.