VIDEO: Kolonu izbjeglica u Oluji gazili tenkovima, a sad ih dolaze oplakivati!

31.07.2013. 18:40:43

Zadnje što sam očekivao za vidjeti i možda nešto najšokantnije u životu bilo je kada su srpski vojnici mahnito i u panici počeli napuštati teritorij i to gazeći preko vlastitih, živih civila. Odjekivali su jauci, pucao je lim, staklo od automobila, gazili su im preko zaprega i konja... Bilo je to strašno – povjerava nam bivši pripadnik specijalne jedinice Crne Mambe 2. gardijske brigade Gromovi.

Organizirani dolazak Srba besplatnim autobusom iz Beograda u Žirovac, mjesto gdje je tijekom vojno-redarstvene akcije 'Oluja' došlo do stradavanja srpskih civila, odjeknuo je kao bomba u medijima i izazvao nevjericu među braniteljima koji su se tih 'olujnih' dana zatekli na relaciji Glina – Dvor na Uni i koji su, s Ivicom Pandžom Orkanom, za portal Dnevno otkrili istinu o žirovačkim žrtvama.

Ivica Pandža Orkan podijelio je s nama svoja saznanja:

- Jasno da znam za organizirani dolazak iz Srbije, a znam i u čijoj je organizaciji. Željko Vukelić, pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, najelitnije specijalne diverzantske jedinice koju su formirali, opremili i obučili Uprava bezbednosti Saveznog sekretarijata narodne obrane SFR Jugoslavije i Vojska Jugoslavije (VJ) još se u petom mjesecu ove godine zalagao za dizanje četničkog spomenika poginulim Srbima u mjestu Žirovac kod Dvora na Uni, pripadnicima srpske paravojske i srpskim civilima koje je u tzv. izbjegličkoj koloni u Vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" u kolovozu 1995. godine pobila jedinica komandanta tzv. Vojske Srpske Krajine Mile Novakovića pri proboju iz Hrvatske. Ideja o spomeniku, nakon zalaganja Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba i mene osobno, nije zaživjela. Vukelić sada opet ne miruje i želi posjetiti Žirovac što je nedopustivo. Sve sam prijavio policiji, a sutra će se održati izvanredna konferencija – rekao je Pandža.

'Gazili su tenkovima preko vlastitog naroda'

Orkan je u posjedu originalnih dokumenata koji svjedoče o žrtvama srpske jedinice srpskog "komandanta" Mile Novakovića čija je jedinica po paničnom odlasku doslovno tenkovima gazila preko izbjegličke kolone, a te zločine naknadno prišila Hrvatskoj vojsci i Armiji BiH. Njegove riječi potvrđuju i pripadnici 2. A Brigade – Gromovi koji su se tada našli pred izbjegličkom kolonom:

- Javnost ni ne zna koliko je 'Oluja' bila zahtjevna i teška operacija. Kaos je vladao na sve strane, pucalo se na sve strane, srpski vojnici su se panično presvlačili u civilnu odjeću i pokušavali priključiti izbjegličkoj koloni. Zadnje što sam očekivao za vidjeti i možda nešto najšokantnije u životu bilo je kada su srpski vojnici mahnito i u panici počeli napuštati teritorij i to gazeći preko vlastitih, živih civila. Odjekivali su jauci, pucao je lim, staklo od automobila, gazili su im preko zaprega i konja... Bilo je to strašno – povjerava nam bivši pripadnik specijalne jedinice Crne Mambe 2. gardijske brigade Gromovi.

Njegov bivši suborac V. D. se nadovezuje i potvrđuje svaku njegovu izgovorenu riječ, ali i Orkanove tvrdnje:

- Jedinica Mile Novakovića je tenkovima gazila vlastiti narod, mahom starce, žene... To je prizor koji se ne može nikada zaboraviti. Kilometarska kolona leševa, auta, pobacanih stvari, krikovi na sve strane. Potpuno rasulo. Jednostavno, situacija u kojoj je bilo teško reagirati, iako vas kao profesionalnog vojnika na takvo nešto pripremaju. Rat nikada nije human, ali ono što sam tada vidio bilo je potpuno neljudski – završio je svoju ispovijest ovaj Grom. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.