(VIDEO) Kovač o odgodi izbora u HDZ-u: ‘Čujem da se želi osigurati stabilnost za predsjedanje EU-om, ali zna se što statut predviđa’

09.01.2020. 16:03:00

Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši međunarodni tajnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova komentirao je za N1 hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, te izbore unutarstranačke izbore u HDZ-u, ali i parlamentarne.

“Pripala nam je važna uloga predsjedanjem Vijećem Europske unije. Mi smo tu ulogu dobili ranije nego što je bilo planirano, i to zbog Brexita. Naime, nakon što je proveden referendum o brexitu u lipnju 2016. godine, britanska vlada je signalizirala da neće moći garantirati da će predsjedati 2017. godine i onda su krenuli pregovori o mijenjanju rasporeda predsjedanja.

>Plenković i vrh stranke odgađaju unutarstranačke izbore u HDZ-u?

Mi smo se tada nametniuli i dobili predsjedanje u prvoj polovici 2020. godine, a trebali smo ga dobiti za tri godine. To je bilo važno za našu državnu administraciju, to je za našu politiku važna stvar. To je reklama za nas, za našu zemlju. Imat ćemo puno sastanaka u Zagrebu, već sutra ćemo u Saboru primiti kolege iz Europske komisije. Imat ćemo i kao Odbor za vanjsku politiku sastanke s kolegama iz Odbora za obranu, a u cijelom će procesu predsjedanja biti involvirani i Vlada i Sabor.

Građane to neće puno zanimati. Mi smo danas normalna zemlja članica, ne pristupamo Uniji, ne možete danas više nikoga oduševiti pričama o EU, kao što tim pričama ne možete oduševiti nikoga ni u Njemačkoj”, istaknuo je Miro Kovač.

“Kada je riječ o višegodišnjem financijskom okviru, imat ćemo mogućnost napraviti nešto za sebe, svoje građane, svoje interese. Kada je u pitanju proširenje Unije, moći ćemo toj temi dati poticaj. Morat će se promijeniti politika pregovaranja sa zemljama kandidatkinjama.

Postavili smo se tako da smo počeli normalizirati položaj Hrvatske u svijetu, a sa svim susjedima želimo biti u dobrim odnosima zbog blagostanja naših građana”, rekao je Kovač.

Kada je u pitanju ulazak Srbije u EU, Kovač kaže kako je sve već zapisano.

“Kriteriji su već zapisani, postoji pregovarački okvir, poglavlja, i u njima su zapisani kriteriji, pa i kada je riječ o pravnoj državi, pronalasku nestalih. Sve je to zapisano i bez ispunjenja uvjeta nema napretka. Ako se kriteriji ispune sve će biti u redu.

Mi smo kriterije uspjeli ispregovarati 2016. godine. Milanović je čak tada išao govoriti o beogradskoj čaršiji, pregovarao je s braniteljima, ali s obzirom sve čimbenike, imamo konsenzus o tom pitanju između HDZ-a i SDP-a. Mi smo legalisti, poštujemo što treba napraviti, i vjerujem da će Srbija to ispoštivati i napraviti što treba”, rekao je Kovač, te dodao kako očekuje da će Hrvatska imati učinkovitu, usklađenu i integriranu vanjsku politiku.

Upitan što znači ‘tvrda kohabitacija’ kada je riječ o odnosu Plenkovića i Milanovića, Kovač je kazao kako će svaka strana štiti svoje interese.

“Svatko će štititi svoje interese i svoje poglede na hrvatsku realnost. Mi u HDZ-u imamo svoje, Milanović svoje, no u Ustavu stoji kako sve to treba izgledati, a to je da predsjednik i Vlada oblikuju vanjsku politiku”, rekao je Kovač.

Po pitanju unutarstranačkih izbora u HDZ-u naglasio je kako će se oni provoditi po slovu statuta.

“U HDZ-u imamo državotvorni refleks, uvijek smo pokazali ozbiljnost, a tako ćemo i sada. U statutu stranke, što je pandan Ustavu na državnoj razini, piše i kada je datum izbora. U stranci će biti demokratski izbori.

U izbornoj noći sam samo konstatirao što jest. Realan sam i lojalan član stranke, te sam legalist i poštujem statut. Očekujem da svi budemo legalisti, stranački prijatelji i da zajedno radimo za dobrobit Hrvatske i da svi radimo za HDZ”, rekao je Kovač.

Kada su u pitanju priče o odgodi unutarstranačkih izbora zbog predsjedanja EU-om, a koji bi se trebali dogoditi na proljeće, naglasio je kako je jedino čime se on vodi statut stranke.

“Znam samo za statut HDZ-a, za mene je to jedino što sada postoji. Očekujem da se na središnjem odboru dogodi jedna konkretna i kvalitetna rasprava i analiza rezultata izbora za predsjednika Republike. Ona mora biti podrobna i komparativna. Mi moramo biti kompaktni, jaki i spremni za temeljnu bitku, a to je bitka za hrvatski Sabor. Koliko čujem želi se osigurati stabilnost za predsjedanje EU-om, ali postoji statut HDZ-a i znam što on predviđa.

Na unutarstranačkim izborima imat ćemo neku vrstu referenduma o smjeru stranke. Članstvo će odlučiti kome će pokloniti povjerenje i kakvu politiku želi da se vodi u ime HDZ-a i na državnoj razini”, naglasio je Kovač.

Rezultate predsjedničkih izbora nije htio komentirati previše. Kazao je kako će svoju temeljitu analizu iznijeti na središnjem odboru stranke.

“Ugrubo, očito nismo uspjeli mobilizirati sve one birače kojima je HDZ sa svojim kandidatom na prvom mjestu. Milanović je osvojio sada manje glasova od Ive Josipovića na prošlim uizborima, a Josipović je izgubio. Kolinda Grabar-Kitarović je na ovim izborima osvojila 200.000 glasova manje nego na prošlim izborima. Nismo uspjeli mobilizirati birače i morat ćemo poraditi na tome kako te ljude uvjeriti da smo mi kvalitetno rješenje za promjene u Hrvatskoj.

Mnogi su razmišljali o tome da li dati glas našoj kandidatkinji, pokazali smo da naša mašinerija radi jako dobro, puno je poruka išlo jako dobro. HDZ-ovci su na terenu odradili odličan posao, ali ljude je bilo teško uvjeriti da daju svoj glas HDZ-u zbog općih okolnosti.

Ivo Josipović je prije pet godina na izborima platio cijenu za vladu Zorana Milanovića. Mi smo ga ciljano gurali tada u naručje Milanovića. To se dogodilo i ovoga puta. Građani su izbirljivi i ne može ih se lako uvjeriti u nešto. Da smo uvjerili sve one koje smo uvjerili prije pet godina, opet bi osvojili Pantovčak. Danas su bile drukčije okolnosti, drugačija polazna pozicija. Ona je sada branila poziciju, a tada ju je išla osvajati. Sad je veliki test da vjerodostojnom politikom vratimo ljude koje smo izgubili”, kazao je Kovač.

Na pitanje očekuje li probleme kada je u pitanju desna opcija Miroslava Škore Kovač odgovara: “Jasno je da će za nas to biti izazov. S jedne strane imamo predsjednika države iz reda SDP-a, iako će on izaći iz stranke, imamo grupaciju s desne strane u režiji Miroslava Škore, koji je osvojio respektabilan broj glasova na izborima. Morat ćemo biti vrlo vješti i one birače koji nam nisu poklonili povjerenje vratiti u svoje okvire. To neće biti bitka protiv nekoga, nego za nešto – vrijednosti, smjer, za stvar, a ne protiv nekoga”, zaključio je Miro Kovač.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.