VIDEO: Krvavi Uskrs 91': Na današnji dan prije 23 godine poginuo je Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata

31.03.2014. 10:54:20

obljetnica-krvavi-uskrs-plitvicama-1991-godine-slika-908117

Autobus hrvatske specijalne policije koja je išla razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park te ga pripojili umjetnoj tvorevini SAO Krajini, dočekala je zasjeda i pucnjevi iz šume.

U Nacionalnom parku Plitvice na današnji dan prije 23 godine zbio se događaj koji se smatra početkom Domovinskog rata. Na 'Krvavi Uskrs' 1991. poginuo je prvi hrvatski branitelj Josip Jović.

Autobus hrvatske specijalne policije koja je išla razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park te ga pripojili umjetnoj tvorevini SAO Krajini, dočekala je zasjeda i pucnjevi iz šume. Tromblonska mina pogodila je jedan od autobusa, no srećom nije eksplodirala. Ubrzo su razbijeni pobunjenici, no u međusobnoj razmjeni vatre smrtno je stradao i 22-godišnji Josip Jović koji je ostao upamćen kao prva žrtva Domovinskog rata.

Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte te ga usmrtio. Pokopan je uz vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Posmrtno je promaknut u čin bojnika Hrvatske vojske.

Prema službenim policijskim zapisnicima u akciji je uhićeno devet osoba, među kojima i Goran Hadžić, koji je nedugo zatim i političkom odlukom pušten, te je postao jedan od glavnih vođa srpske pobune pogotovo u istočnom dijelu Hrvatske.

U spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata na Plitvicama će biti održana komemoracija.

  • Autor: Anamarija Pranjić
  • Photo: screenshot youtube
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: