VIDEO: Mesić Kadijeviću: Uhapsite Tuđmana on je despot, a ja sam liberal, demokrat i jugoslaven

03.11.2014. 13:42:23

Protiv bivšeg generala JNA Veljko Kadijević u Hrvatskoj su  podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva, za njim je bila raspisana tjeralica Intepola, ali ni jedna od tužbi nije postala aktivna. Kadijević je dužnost ministra obrane bivše države obnašao je u periodu od 1988.-1992. godine. Kad je dobio poziv za razgovor Haaga pobjegao je u Moskvu. Status izbjeglice dobio je 2005. godine. Interpol je za njim raspisao tjeralicu 2008. godine. a Kadijević je, kao azilant, zatražio rusko državljanstvo jer po zakonu treba proći  tri godine da kao azilant mogao dobiti rusko državljanstvo. Molbu za rusko državljanstvo osobno ju je odobrio tadašnji predsjednik Rusije Dimitrij Medvedev. Stjecanjem ruskog državljanstva sve tužbe izvan Rusije nisu imale nikakvog pravnog učinka jer ruski Ustav ne dopušta da se ruski građani izručuju drugim zemljama. U Moskvi je Kadijević 2007. godine dao intervju novinarki srbijanske televizije Oliveri Jovićević u kojem je opisao događaje vezane za početak rata u SFRJ. U njemu, ako je vjerovati Kadijeviću, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prikazuje kao zagovornika opstanka Jugoslavije, čovjeka koji je predlagao i uhićenje Franje Tuđmana. Opisao je događaje vezane za početak rata u SFRJ i planirani puč, te govorio o tome zašto su tenkovi JNA izašli na ulice Beograda 9. svibnja 1991. godine, kad se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Govorio je i o prijedlogu kojeg mu je 11. ožujka 1991. uputio Slobodan Milošević, o tome “da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u vojni puč”. Također je naveo i kako su mu Stjepan Mesić i Ante Marković predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te kako mu je Mesić rekao da je on “liberal i demokrat, a da je Tuđman despot i apsolutist”. (D. Lukić, Maxportal) Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.