VIDEO: Milanović: Ja sam za povlačenje tužbe protiv Srbije, Srbi su moji glasači, neću ih iznevjeriti!

29.05.2013. 10:15:19

Istraživanja su stavila Hrvatsku na drugo mjesto po korupciji, kako to komentirate – upitao je voditelj Sackur, na što mu je Milanović odgovorio 'Nismo mi drugi, Kenija je druga'. Na to mu je voditelj rekao kako razgovaraju o korupciji u Europi te da je po tim istraživanjima Hrvatska druga, odnosno treća u svijetu, pa je premijer ustvrdio kako su ti podaci 'daleko od istine', unatoč tome što je 90 posto Hrvata u anketi odgovorilo da se susrelo s korupcijom.

Voditelj BBC-a Stephen Sackur u svojoj emisiji HARDtalk ugostio je  premijera Zorana Milanovića s kojim je razgovarao oko ulaska Hrvatske u EU i brojnim ekonomskim problemima u kojima se naša zemlja nalazi.

Nakon što su naši mediji prije par dana prenijeli samo dio intervjua u kojem premijer brani HDZ, tvrdeći kako oni nisu ekstremna desnica, Vlada je na svom Facebook profilu sad objavila i snimku cijelog intervjua.

Na samom početku intervjua nakon što je voditelj ustvrdio da Hrvati na ulazak u EU i ne gledaju kao na ulazak u obećanu zemlju, premijer Milanović je odgovorio : 'Hrvatski građani, radije ih tako zovem jer postoje i druge etničke skupine koje tu žive, iako su Hrvati većina, no rijetko kad bi svi 100 posto glasovali za nešto pa tako i za ulazak u EU. U Hrvatskoj nikad nije vladao prevelik entuzijazam, ni oko NATO-a niti bilo kojeg drugog prijedloga.

Voditelj ga je nastavio 'rešetati' pitanjima, no Milanović je na rijetko koje pitanje konkretno odgovorio, nego se poslužio već dobro prokušanom metodom izmotavanja i odvlačenja od teme.

Na pitanje hoće li Hrvatska povući tužbu protiv Srbije zbog genocida, Milanović je dogovorio da će to vidjeti sa Srbijom, no da je on 'za to'.

- Mnogi Srbi su moji glasači, mnogi od njih glasaju za moju stranku, odnosno velika većina njih i to je pitanje povjerenja, ja ih neću iznevjeriti. Ja sam etnički Hrvat, ali se jako brinem i jako ću se brinuti za Srbe, kao i za sve građane Hrvatske – rekao je Milanović.

Branio Srbe i Slovence

A osim što je u intervjuu stao braniti Srbe, dotaknuo se obrane i drugih nam susjeda Slovenaca.

Na pitanje o velikoj korupciji i podatku da Hrvatska prednjači po korupciji u Europi, Milanović se nasmijao i rekao da su istraživanja po kojima je Slovenija prva po korupciji u svijetu 'smiješna i upitne kvalitete'.

- Istraživanja su stavila Hrvatsku na drugo mjesto po korupciji, kako to komentirate – upitao je voditelj Sackur, na što mu je Milanović odgovorio 'Nismo mi drugi, Kenija je druga'.

Na to mu je voditelj rekao kako razgovaraju o korupciji u Europi te da je po tim istraživanjima Hrvatska druga, odnosno treća u svijetu, pa je premijer ustvrdio kako su ti podaci 'daleko od istine', unatoč tome što je 90 posto Hrvata u anketi odgovorilo da se susrelo s korupcijom.

Premijer je odgovarao i na upite o skorašnjem ulasku Hrvatske u EU.

- Nedavno je gradonačelnik Londona Boris Johnson boravio u Hrvatskoj i poručio vam da ne idete u EU jer je to greška – rekao je Sackur.

Milanović mu je kratko odgovorio da je to samo jedno mišljenje. - Mnoge zemlje su imale koristi od ulaska u EU poput Slovačke i baltičkih zemalja – odgovorio je Milanović.

- Ulazite u EU dok ste u teškoj ekonomskoj situaciji. Kreditne agencije dale su vašoj zemlji rejting 'smeće', nezaposlenost vam je 20 posto, od toga je 50 posto mladih, strane investicije kao da bježe iz Hrvatske – ustanovio je britanski voditelj, na što mu je Milanović odgovorio da onome koji vidi samo  te brojke to možda izgleda loše.

- Naša zemlja pruža i ima velike mogućnosti. Provodimo strukturalne reforme, prva smo Vlada koja je nametnula štednju. Proračun je prije stalno rastao, a mi smo smanjili javni dug i proračunski deficit s pet na tri posto. Te se stvari računaju – odgovorio je Milanović.

Nakon toga je voditelj istaknuo kako brojni ekonomski stručnjaci diljem svijeta ocjenjuju kako se u Hrvatskoj ne pokreću investicije te kako bi se trebale provesti ozbiljne reforme u kojima bi se napravili duboki rezovi u javnom sektoru, no da nitko to nema hrabrosti učiniti, na što je Milanović ustvrdio kako su svi koji žele investirati u Hrvatsku dobro došli.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.