VIDEO: 'Ni četnik ni ustaša' Veljko Džakula: 'Hrvati imaju prava na PTSP, Srbi ne. Tamo nije bio rat da bi ga se tako prepisivalo ljudima'

13.01.2014. 19:57:50

1_212546

Veljko Džakula prošle je godine bio gost televizije Happy. "Državni vrh Hrvatske odgovoran je za zločine nad Srbima", tvrdi Džakula. U emisiji Goli život ugostio ga je voditelj Milomir Marić.

Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma, našim čitateljima je poznat po tome što je uhapšen 1995. godine u blizini Pakraca kao jedan od vođa srpske oružane pobune. Džakula je za vrijeme rata optuživao Hrvatsku da je izazvala rat, da želi "istrijebiti srpski živalj", a poručivao je kako Srbi "neće stati dok ne dođu na Dravu" te kako "nema mira u zapadnoj Slavoniji".

- Zapadna Slavonija može biti samo u onim svojim granicama koje su etnički srpske i na čijem prostoru živi srpski narod – rekao je na jednoj od sjednica srpskih parainstitucija iz 1992. godine.

U opisu emisije Marić kaže kako su Srbi u Hrvatskoj "zloupotrijebljeni u dogovorenom ratu Miloševića i Tuđmana" i to naziva "velikom opomenom pred sudbonosne odluke o Srbima na Kosovu". Kaže kako su Srbi mogli i bez rata biti autonomna pokrajina. "Na kraju su ostali bez ičega, kuće su im popaljene, a oni protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta u posljednjem genocidu u 20. vijeku koji više netko ne priznaje", stoji u opisu emisije. Džakulu predstavlja kao glas razuma kojeg su "Hrvati smatrali četnikom, a Srbi ustašom, pošto je digao prvi srpski ustanak u Hrvatskoj u Pakracu". U Zatvoru u Kninu, Džakula je, tvrdi Marić, bio sa "plaćenim ubojicama, koji su imali zadatak od tajnih službi u Beogradu da pobiju sve viđenije i obrazovanije Srbe, da bi na čelo srpskog pokreta mogli postaviti kojekakve pandure, skladištare..."

Marić ga je na početku "bocnuo" činjenicom da je Veljko Džakula bio prvi politički predstavnik hrvatskih Srba koji je prisustvovao proslavi Oluje, na što je Džakula odgovorio da su prije njega proslavi prisustvovali i Slobodan Uzelac i drugi Srbi. Objasnio je kako ga je na proslavu 5. kolovoza pozvao predsjednik Ivo Josipović, s kojim je nekoliko dana kasnije otišao pokloniti se srpskim žrtvama "Oluje" u Žirovac kraj Dvora.

- Ja sam se konzultirao, razmišljao i vidio sam da Josipović hoće promijeniti taj odnos kad je u pitanju Oluja i da se govori o zločinima nad Srbima. Onda sam odlučio da odem dolje da kažem: Da, Oluja se dogodila, a u njoj veliki zločini nad Srbima. I o tome trebamo govoriti. Uvijek će o Oluji Hrvati i Srbi različito govoriti i različito je gledati. Nikad nećemo imati jedinstveno mišljenje – objasnio je Džakula. Marić se ubacio i rekao da je Oluja za Hrvate simbol nacionalnog oslobođenja, a za Srbe "simbol najveće nacionalne tragedije kad je protjerano preko 200.000 ljudi". Džakula je izrazio mišljenje kako su Srbi svojim odbijanjem dijaloga i plana Z4 "pomogli Tuđmanu da izvrši Oluju i do kraja očisti Srbe s tog prostora".

- I sad ja postavljam pitanje: zašto tih 200.000 Srba koji su izbjegli poslije Oluje, njih bar 50 se nije udružilo i napravilo popis koliko je kuća porušeno, što se dogodilo, tko je ubijen i napravili kaznenu prijavu za ratni zločin. Zašto su oni to čekali svih ovih 17-18 godina? Pa nismo mi nepismen svijet da mi to ne možemo napraviti. Zašto čekamo da to napravi međunarodna zajednica? Zašto bježimo od toga, zašto se krijemo od toga? Sjede tu i kukaju... Hrvatska jest odgovorna, ona je to napravila nad nama. Ali mi trebamo uzeti sudbinu u svoje ruke i reći: nad nama je učinjen zločin, tko je za to odgovoran? Državni vrh Hrvatske – priča Džakula. Dodaje kako su Milanović i Josipović prvi put govorili o zločinima nad Srbima i to nazvao "procesom koji treba podržati".

Džakula nakon toga nabraja koja sva Hrvati imaju prava, dok Srbi nemaju pa između ostalog kaže:

- Hrvati imaju prava na PTSP, a Srbi nemaju. Od čega vi obolijevate od PTSP-a, a mi ne?, pita se. Dodaje kako ne zna nijednog Srbina koji ga ima, dok zna mnoge Hrvate, uz konstataciju: "Tamo nije bilo takvih ratova da bi se to tako prepisivalo ljudima."

Pogledajte o čemu je još sve Džakula pričao na srpskoj televiziji!

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.