VIDEO: Obilježena 22. obljetnica organiziranoga otpora i Dana branitelja Općine Čitluk

18.09.2013. 18:08:02

"Zato danas ne smijemo šutjeti pred njihovom žrtvom", rekao je fra Dario i naglasio:"Oni su živi govor i poruka vjere, ljubavi i nade-žrtvovali su se ne gledajući samo na sebe bez trunke sebičnosti dali su svoje živote za slobodu svojega naroda. Ta nas poruka obvezuje da ne smijemo osobni interes stavljati ispred svojega naroda i skrivati se iza vjere kao paravana i živjeti lažnim životom. To je poruka naših branitelja koji nam i danas dovikuju:"Mijenjajte bolesno stanje, živimo za zemlju poštenja i općega dobra"- rekao je u propovijedi fra Dario Dodik.

Polaganjem vijenaca ispred središnjega križa za poginule branitelje Brotnja, započelo je obilježavanje Dana branitelja Općine Čitluk. Vijence su položila izaslanstva ministarstva branitelja Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, Udruga branitelja i obitelji poginulih branitelja, te izaslanstvo Općine Čitluk. Misu za 38 poginulih branitelja Brotnja, te sve one branitelje koji su umrli nakon Domovinskoga rata i njihove obitelji predvodio je fra Dario Dodig, župnik Župe Čerin uz koncelebriranje fra Mire Šege, župnika Župe Krista Kralja Čitluk, don Đure Bendera i don Ivana Turudića.

Fra Dario u propovijedi je podsjetio na Isusove riječi: "Ja sam uskrsnuće i život i tko u mene vjeruje neće umrijeti nikada", istaknuo je i to kako su branitelji Brotnja s puškom u ruci, krunicom oko vrata i s molitvom na usnama odlazili u sveti rat za slobodu svojega hrvatskoga naroda, braniti svoja stoljetna ognjišta spremni žrtvovati i ono najvrjednije svoje živote bez straha vjerujući da je Isus s njima do svršetka svijeta. "Zato danas ne smijemo šutjeti pred njihovom žrtvom", rekao je fra Dario i naglasio: "Oni su živi govor i poruka vjere, ljubavi i nade-žrtvovali su se ne gledajući samo na sebe bez trunke sebičnosti dali su svoje živote za slobodu svojega naroda. Ta nas poruka obvezuje da ne smijemo osobni interes stavljati ispred svojega naroda i skrivati se iza vjere kao paravana i živjeti lažnim životom. To je poruka naših branitelja koji nam i danas dovikuju: "Mijenjajte bolesno stanje, živimo za zemlju poštenja i općega dobra", rekao je u propovijedi fra Dario Dodik.

U mimohodu kroz grad od Crkve "Krista Kralja Čitluk" do Hotela "Brotnjo" uz branitelje Hrvatskoga vijeća obrane bili su i roditelji poginulih branitelja, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, izaslanstva ministarstava branitelja Hercegovine i djeca. U Hotelu "Brotnjo" osvanula je i "Svečana akademija" u znak sjećanja na sve one hrabre hrvatske sinove koji su na oltar Domovine položili svoje živote. 18. rujna 1991. godine, prije 22 godine branitelji Brotnja organizirali su otpor i goloruki krenuli u obranu svojih domova od nadmoćnijega srbočetničkog agresora, na taj dan protekle tri godine u Općini Čitluk obilježava se Dan branitelja. Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk pozdravljajući nazočne, među kojima je bilo i izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Imotske krajine, te IV gardijske brigade Paukovi, pozvao je da se ne zaborave branitelji koji su krvlju ispisali našu povijest i čijom smo zaslugom danas slobodni i svoji na svome. "Kad pričamo o prošlosti govorimo i o budućnosti", rekao je na početku svoga izlaganja hrvatski general, profesor doktor Ivo Lučić i podsjetio na događanja te davne 1991. godine kada su na domak Brotnja došli srpski rezervisti, te kako su se hrvatski sinovi organizirali u čvrstoj nakani  obraniti svoja stoljetna ognjišta. "U to vrijeme Brotnjo je imalo ozbiljnu ulogu i zadaće, a danas je u Hagu hrvatska šestorka zbog osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je imala zadaću okupiti Hrvate i organizirati otpor, zar je zločin braniti se"-pita se prof. dr. Lučić i nastavlja: "Ovdje žive Hrvati i ovdje se borilo Hrvatsko vijeće obrane, ne smijemo prihvatiti krivnju, jer čovjek koji brani svoje ognjište nije kriv, a žrtve nas obvezuju za sva vremena, a na nama je Hrvatima ispuniti zadaće u miru, jedna od njih je odazvati se popisu pučanstva i ostati konstitutivan i jednakopravan narod u Bosni i Hercegovini". Svečanost proslave 22. obljetnice glazbeno su uveličali: Vojni orkestar Oružanih snaga BiH,Klapa "Smilje Čitluk", a stihove "Vojnik u srcu" čitala je pjesnikinja  i hrvatska vojnikinja Anita Martinac, te učenice osnovnih i srednje škole iz Brotnja koje su osvojile nagrade na temu:"Domovinski rat". Ne smijemo prepustiti zaboravu hrvatske sinove koji su za našu slobodu na oltar Domovine položili ono najvrjednije svoje živote, u boju su rođeni za slobodu su s krunicom oko vrata i molitvom na usnama ponosno kročili, obvezuju nas u miru se izboriti za svoja prava biti i ostati svoj na svome, javlja Glas Brotnja. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.