VIDEO: Operacija Vukovar (3): Poginuli Blago Zadro i Alfred Hill, JNA koristila humanitarni konvoj kao 'živi štit'

03.01.2014. 20:51:07

1_209015

Osobito je zanimljivo čuti kako su agresori pokušali prevariti vukovarske branitelje pomoću humanitarnog konvoja, a uz pomoć pregovarača s hrvatske strane koji nisu vodili računa o lokalnim prilikama. Isti taj konvoj četnici su koristili kao živi štit te konvoj nije mogao biti pušten u grad, što je kasnije pogrešno prikazano kao odbijanje pomoći.

Portal Dnevno predstavlja vam treći nastavak serijala Operacija Vukovar. Serijal je zamišljen na način da kroz nekoliko epizoda iz prve ruke, od posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića "Mladog Jastreba", saznate kakvo je bilo stanje na terenu uoči agresije, za vrijeme agresije te za vrijeme pada Vukovara. Kako se u hrvatskim školama o Domovinskom ratu uči premalo (dok neki uče čak i alternativnu povijest!), naša je želja i na ovaj način doprinijeti edukaciji mlađih naraštaja, kako bi znali što se u Vukovaru doista dogodilo.

Nakon što je u prvom dijelu serijala objašnjeno kako je pripremljena i započela srbočetnička agresija, a u drugom situacija od dolaska Borkovića i Mile Dedakovića 30. kolovoza u Vukovar te akcija branitelja iz Tovarnika kojom je razbijen srpski sustav mobilizacije, u trećem dijelu Borković priču započinje prisjećanjem na 9. i početak 10. mjeseca 1991. Tada je grad potpuno okružen. Objašnjava kakva je bila situacija na terenu u Vukovaru i okolici.

Osobito je zanimljivo čuti kako su agresori pokušali prevariti vukovarske branitelje pomoću humanitarnog konvoja, a uz pomoć pregovarača s hrvatske strane koji nisu vodili računa o lokalnim prilikama. Isti taj konvoj JNA je koristila kao živi štit te konvoj nije mogao biti pušten u grad, što je kasnije pogrešno prikazano kao odbijanje pomoći. Objašnjava i zašto smatra da su odluke donešene u Zagrebu o pokušaju prodora prema Vukovaru bile potpuno pogrešne, umjesto da se konzultiralo da vukovarskim zapovjedništvom. Prisjeća se 16. listopada i snažnog četničkog napada; tog dana poginuo je vukovarski junak Blago Zadro, kao i Alfred Hill, prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar pri 204. brigadi. Hrvatske snage taj su napad odbacile.

Pogledajte treći nastavak Operacije Vukovar!

IZVOR: WebTvDnevno

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.