VIDEO Petir u Europskom parlamentu: Srbija više ne ide europskim putem

29.11.2018. 14:03:55

Na mini plenarnoj sjednici, Europski parlament je usvojio Izvješće o Izvješću Komisije o Srbiji za 2018. godinu te Izvješće o Izvješću Komisije o Makedoniji za 2018. godinu. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u raspravi o oba izvješća te se kritički osvrnula na situaciju u Srbiji, a kritizirala je i postupanje EU kada je riječ o Makedoniji. "Ponekad mi se čini da značajnijih pomaka nema jer za to ne postoji politička volja. Kako drugačije objasniti da Srbija i dalje krši prava hrvatske nacionalne manjine, da do danas nije dostavila podatke o zatočenima i nestalima i da svoje ratne zločince ne procesuira već im omogućava da budu politički aktivni pa čak i zastupnici u skupštini. Kako protumačiti srbijanski zakon kojim si je Srbija uzela ulogu malog Haaga i koji predstavlja prijetnju hrvatskim braniteljima", istaknula je Petir. Pored navedenog, podsjetila i na slučaj Zorice Gregurić i Nikole Kajkića istaknuvši da nije prihvatljivo da srbijanska granična policija uhiti hrvatske državljane koji su ujedno branitelji, izvrgne ih poniženju i prijetnjama kako bi ih zastrašila da prestanu istraživati ratne zločine koji su posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku. "Sve to govori u prilog tezi da Srbija ide stranputicom, a ne europskim putem i jedino što mogu jest izraziti žaljenje zbog toga", rekla je Petir.

Govoreći o Makedoniji, Petir je rekla da unatoč tome što voli Makedoniju, svjesna je slabosti koje Makedonija ima i na kojima treba raditi iznutra. "Za većinu njih uzroke treba tražiti na mjestu njihova nastanka, no uvjerena sam da te slabosti ne bi danas bile toliko snažne da je EU bila pravedna prema Makedoniji", rekla je Petir referirajući se na to da se Makedonija već 10 godina nalazi u "čekaonici" za otvaranje pregovora unatoč tome što je ispunila sve kriterije. "Makedonija je niti kriva niti dužna postala talac nerazumne politike EU koja 10 godina drži stranu jedne članice uništavajući tako europsku perspektivu i budućnost Makedonije. Žao mi je da ovo izvješće ne daje objektivan prikaz stanja i ne nudi samokritičan pregled propusta od strane EU. Smatram da još uvijek nije prekasno da se greška ispravi i da se Makedoniji otvore pregovori, a građanima Makedonije izrazi podrška kako bi se prevladale poteškoće i provele potrebne reforme, te osigurala stabilnost u regiji", zaključila je Petir.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.