VIDEO: Pogledajte kako su reagirali Jovanović, Milanović, Matić, Sabo, Karamarko kad su ih 'presreli' aktivisti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

25.01.2014. 19:53:28

1_217393

Don Grubišić je polako došetao do Sabora, neuvjerljivo promrmljao par rečenica i obećao primiti Stožeraše u "deset i pol, 11". Iako je odobrio dolazak u svoj ured, Stožeraše su zaustavili pripadnici osiguranja kojima je rečeno da je na redu zastupničko pitanje don Grubišića. U Stožeru tvrde da je tom trenutku na redu bilo 14. pitanje, a Grubišić je bio 33.

Aktivisti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara 22. siječnja su sakupljali potpise saborskih zastupnika i ministara za uvrštenje prijedloga o objavi devet registara kojim bi "razdvojili žito od kukolja" na točku dnevnog reda Sabora. Svoju akciju su i snimili te je zanimljivo vidjeti kako su na njihovu inicijativu reagirali viđeniji zastupnici i dužnosnici.

Ministar Željko Jovanović je pokraj aktivista samo projurio. Ministar Slavko Linić rekao je da neće potpisati jer je riječ o politiziranju. Premijer Zoran Milanović prošao je kraj aktivista uz riječi: "Dobar dan, živjeli". Prva diplomatkinja Vesna Pusić zastala je i kulturno saslušala aktiviste, no nije potpisala. Ministar branitelja Predrag Matić također je projurio, kao i zastupnik talijanske manjine, Furio Radin. Igor Dragovan, poznat po seks skandalu koji je potresao HRT, ušao je u raspravu s aktivistima i rekao kako je njegovo demokratsko pravo da ne potpiše jer se s inicijativom ne slaže. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo polako je prošao kroz grupu aktivista. Nenad Stazić, poznat po tome da je Stožeraše nazvao barbarima, projurio je uz kiseli osmijeh. Milorad Pupovac zastao je i uljudno odbio potpisivanje. Jadranka Kosor samo je prošla kraj njih.

Na snimci je vidljivo i kako inicijativu potpisuju, među ostalim, HDZ-ovci Darko Milinović i Ivan Šuker. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko pozdravio je i rekao da je sve dogovoreno, referirajući se na to da su u Stožeru izvijestili da su sa HDSSB-om i HDZ-om dogovorili da će, nakon usuglašavanja pojedinih formulacija, potpisati inicijativu. Potpisali su i predsjednik HSS-a Branko Hrg, HSU-ovac Željko Šemper, Ivan Šimunović iz HSP dr. Ante Starčević te, iznenađujuće, Vedran Babić iz SDP-a. HNS-ovac Jozo Radoš zadržao se u raspravi sa aktivistima te ih kasnije i primio pa iz Stožera vjeruju da su ga uspjeli uvjeriti i da uskoro potpiše. "Brace i seke" nije bilo pa su im materijali poslani.

Posebne su priče zastupnica Laburista Nansi Tireli i don Ivan Grubišić. Tireli je pokazala kakvi bi saborski zastupnici trebali biti – "iz glave" je vadila prijedloge za poboljšanje registara i argumentirano raspravljala s aktivistima. Predložila je, između ostalog, da se preformulira točka registra koja se odnosi na registar imovinskog stanja bivše KPH, a kasnije SDP-a, jer bi se to moglo shvatiti kao udar na SDP.

S druge strane, don Grubišić je polako došetao do Sabora, neuvjerljivo promrmljao par rečenica i obećao primiti Stožeraše u "deset i pol, 11". Iako je odobrio dolazak u svoj ured, Stožeraše su zaustavili pripadnici osiguranja kojima je rečeno da je na redu zastupničko pitanje don Grubišića. U Stožeru tvrde da je tom trenutku na redu bilo 14. pitanje, a Grubišić je bio 33.

Stožer je dan nakon prikupljanja potpisa demantirao "notornu laž nekih medijskih kuća" da nisu sakupili dovoljno potpisa. Kažu da su dosad osigurali 54 potpisa, što je i više od 51 potrebnog da bi se registri uvrstili kao točka dnevnog reda u proceduru Sabora.

Ovaj video sniman je s posebnim razlogom - da građani Hrvatske vide kako reagiraju i s kojim argumentima prihvaćaju ili odbijaju inicijativu o objavi registara čija bi objava iz temelja mogla promijeniti Hrvatsku i biti temeljem moguće lustracije.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.