VIDEO: PREMIJERA DOKUMENTARCA Film ‘Sjeverna Dalmacija’ Nenada Šestića o Domovinskom ratu od Velebita do Dinare

01.12.2016. 12:28:03

U Zadru se u srijedu, 1. prosinca, održava promocija filma nazvanog „Sjeverna Dalmacija“, po mnogočemu jedinstvenog u Hrvatskoj – sniman u vrhunskoj produkciji, sa 3D animacijama, film gledatelje „vodi“ kroz područja na kojima su u Hrvatskoj u Domovinskom ratu bila ratna djelovanja, te se, snimano dronovima iz zraka, dobiva potpun doživljaj ratnih zbivanja i kretanja vojnih postrojbi. Tome su pridružene ratne borbene scene, snimane kao simulacija borbi na vojnim poligonima u Slunju i Gašincima gdje se pucalo iz tenkova i gdje je korištena sva ratna tehnika. – Film ima i neke dijelove arhivskih snimaka iz Domovinskog rata, ali korištene su posebnom tehnikom „smanjivanja“, zbog bolje kvalitete, tako da riječi osobe koja je na ekranu i govori o nekoj borbenoj akciji prati konkretna arhivska snimka akcije, istodobno na ekranu, u manjoj dimenziji – objašnjava Zadranin Nenad Šestić, autor filma. Dodaje da je film vrlo dinamičan, sa brzim izmjenama, sugovornici govore maksimalno 30 sekundi, no montiranjem se, dakako, postigne da kažu sve. – Htio sam napraviti film o Domovinskom ratu koji će ljudi željeti pogledati, da ne bude ispunjen samo izjavama, statičan – kaže Šestić. Dvosatni film „Sjeverna Dalmacija“ donosi do sada nikada viđene atraktivne snimke – među ostalim, rekonstrukcije borbenih djelovanja snimanih dronovima, autentične lokacije snimane „odozgor“ na zemljopisnim kartama, kuda se prati vojna akcija iznad sela u zadarskom ili šibenskom zaleđu. – „Sjeverna Dalmacija“ obuhvaća akcije u Domovinskom ratu od 1990. do 3. siječnja 1992. godine, na području Zadra, Šibenika i Sinja, dakle od Velebita do Dinare, a to su zborna područja koja su imala borbena djelovanja direktno sa Kninskim korpusom. Znači, od poduzimanja akcija Kninskog korpusa za preuzimanje nadzora nad Kninom. Vidjet ćemo obranu Kijeva i Vrlike, zaustavljanje neprijateljskog djelovanja kod Hrvaca, izvidnička djelovanja, operaciju Rašeljka, obranu Skradina, oslobađanje Gaćeleza i Dragišića… – ispričao je Šestić neke segmente prvog dijela filma, koji se nakon pauze, u drugom satu trajanja bavi borbama na zadarskom području, na prostoru Kruševa, Jasenica, Zelenog hrasta, Nadina, Zemunika, Sukošana… Film je nastao u suradnji sa MORH-om i MUP-om, pokrovitelji su Ministarstvo branitelja i predsjednik Sabora, snimano je u full HD produkciji, sa nikad objavljenom arhivom. Hrvatska premijera „Sjeverne Dalmacije“ bit će održana u zadarskom sjemeništu „Vicko Zmajević“ na Trgu sv. Stošije, 1.prosinca, s početkom u 18 sati.

L.BURČUL

SNIMANO ‘TRASOM’ DUGOM 50 TISUĆA KILOMETARA Film „Sjeverna Dalmacija“ dio je šireg projekta nazvanog „Pobjednici“, koji ima 18 epizoda, a u planu je i nastavak snimanja kako bi se obradile akcije Jaguar, Maslenica, Peruča i Medački džep. Do sada je snimano od Batine u Baranji, preko Prevlake, srednje Bosne, Jajca i Mrkonjića, na potezu dugom 50 tisuća kilometara. Od 18 snimljenih 40-minutnih epizoda, film „Sjeverna Dalmacija“ obuhvaća tri epizode.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.