VIDEO: PRIJE 24 GODINE: Hrvatska vojska oslobodila Gaćeleze i natjerala JNA na povlačenje

07.10.2015. 08:54:39

Nakon oslobođenja šibenskog mosta 22. rujna 1991. nije bilo previše vremena za slavlje, Hrvatska vojska išla je dalje.
Crta razgraničenja nakon oslobođenja mosta bila je na Maloj i Velikoj Mrdakovici i uzduž Benkovačke ceste koju je držala samostalna vodička postrojba zajedno sa Zatonjanima a kod sv. Ivana bila je A Satnija 113 brigade. JNA zajedno sa pobunjenim srbima držala je položaje kod Paravinje, Gorjak, Oštarije, Debeljak i Turkovača. -Krajem mjeseca rujna zamjenik zapovjednika 113. brigade Božo Marković izdao je zapovijed za pripremu napada na Gaćeleze – priča nam Antonio Roca – Cipal koji je sudjelovao u izviđanju terena i prikupljanju obavještajnih podataka. -Bez ikakve topničke pripreme samostalna Vodička četa krenula je u oslobađanje Gaćeleza odnosno Gorjaka 5. listopada. Nažalost prilikom osvajanja vrha Gorjak od puščanog metka pogiba Željko Grbelja. U toj akciji zajedno sa nama koordinirali su 1 A bataljun te vojnici 3. bataljuna 113 br. a cilj nam je bio osloboditi V. Rogušicu, Gorjak, Debeljak i Turkovaču – kazao nam je Antonio -Sutradan uz topničku podršku (Kišica i Riba 2) ponovo smo krenuli u oslobađanje Gorjaka. Kad smo došli gore s vrha Gorjaka ispalio sam trenutni troblon na tenk koji je bio stacioniran kod Paravinje i tada su se povukli iz Gaćeleza a kasnije iz Grabovaca u Dragišiće i Gradinu gdje su se utvrdili – prisjeća se Antonio Roca – Cipal Dan nakon oslobođenja Gaćeleza ekipa tadašnje TVVD Ante Pamuković i Zoran Ivančev posjetili su vodičke branitelje, snimili razgovor sa stanovništvom oslobođenog mjesta te snimili pustoš što je JNA ostavila za sobom. Video snimak ustupio Zoran Ivančev, montaža Petar Grgurev, portal Infovodice

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.