VIDEO Skidanje spomen ploče u Jasenovcu i pressica HOS-a

07.09.2017. 13:30:30

Radnici tvrtke Novokom u Jasenovcu skinuli su spomen ploču poginulim pripadnicima HOS-a, na kojoj je istaknut grb te udruge koji sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Skidanje se odvija uz prisutnost policije, te dva pripadnika HOS-a koji su izvještavali Zagreb o trenutnom stanju prije press konferencije HOS-a koja je najavljena za 11 sati. Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić izrazio je žaljenje što nikog u Jasenovcu nije bilo kad se ploča otvarala. Zahvalio je braniteljskim udrugama i zapovjednicima koji su ih poduprli. Pročitao je priopćenje Saveza udruga dragovoljaca HOS-a. “Ploča je postavljena u skladu sa svim zakonima, ima sve potrebne dozvole i postavljena je uz suradnju s obiteljima poginulih suboraca. Međutim, dovela je do podijela u hrvatskom društvu čime je oskvrnuta njezina izvorna svrha – pijetet prema poginulima”, stoji u priopćenju. “Od Vlade RH tražimo da nas zštiti od političkih podmetanja. Vezani smo za oslobeođenje Hrvatske i domovinski rat i to je jedini pokret kojem smo pripadali”, dodaje se. “Spomen ploča bit će postavljena u Novskoj gdje se odaje počast svim postrojbama koje su branile Hrvatsku. Zahvaljujemo svim institucijama koje su doprinjele postizanju zajedničkog rješenja. Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog mogu iznači rješenja koja jamče očuvanje stečevine domovinskog rata”, stoji u priopćenju. Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen ploče u Jasenovcu. “Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a”, rekao je Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima. Udruga dragovoljaca HOS-a, koja je podigla toliko dugo u javnosti spornu spomen ploču na poginule suborce, održala je u 11 sati  izvanrednu novinsku konferenciju. Spomen ploča iz Jasenovca oko 14 sati postavit ce se u spomen park Trokuti kraj Novske.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.