(VIDEO) Srpska kinematografija uz pomoć države ulaže 2.3 milijuna eura u igrani film o Jasenovcu

03.11.2019. 09:40:00

Početkom listopada, počelo je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o, kako prenosi RTS “najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru”.

Scenarij za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a reditelj je Predrag Gaga Antonijević.

“Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smjestili u nekih šest mjeseci poslije bitke na Kozari, do smještanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posljedice su ostale nesagledive“, smatra scenaristkinja, Nataša Drakulić.

RTS nadalje navodi kako je majka jednog od glumaca, rodom sa Kozare – “kao sedmogodišnja djevojčica bila u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški”.

“Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu htjeli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno djetešce, provela dvije godine kao rob na jednom kulačkom imanju i to joj je spasilo život“, tvrdi glumac Radoslav Milenković.

U filmu iza kojeg je stala država te je uloženo 2.3 milijuna eura, pojavljuje se i lik fra Majstorovića, kojega su prema tvorcima ovog filma zvali fra Sotona.

Ustvrdivši kako je u Hrvatskoj Jasenovac „tabu tema“, te da bi „sigurno imali problema“ kad bi u njemu glumili hrvatski glumci, redatelj Antonijević je ocijenio kako je u Hrvatskoj „iz nekog čudnog razloga došlo do poplave ljubavi prema NDH“. U distribuciji filma pomoći će Američki filmski producent srpskog podrijetla Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević), a premijera filma očekuje se u travnju 2020. godine.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: SV/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.