(VIDEO) TRIBINA PREKINUTA! ČETNIK NIJE DOŠAO ZBOG STRAHA OD MOGUĆEG UHIĆENJA ZBOG RATNIH ZLOČINA KOJE JE POČINIO!

01.06.2022. 11:21:00

U utorak je održana tribina Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, 
a na njoj se najviše raspravljalo o spornoj srbijanskoj optužnici protiv četvorice pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva
koje se tereti za ratni zločin raketiranja izbjegličke kolone prilikom čega je došlo do smrtnog stradavanja 13 srpskih civila. 

Tribinu je vodio novinar Saša Kosanović, a uz pravnu zastupnicu obitelji žrtava Slađanu Čanković i odvjetnika Antu Nobila, najavljen je dolazak Janka Velimirovića koji se na stranici “Banija Online” opisuje kao “predstavnik Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina u Banjoj Luci”. Zanimljivo je da se za vrijeme Domovinskog rata borio protiv Hrvatske, a na tribini se nije pojavio. Kao razlog njegovog nedolaska naveli su strah za njegovu sigurnost zbog tenzija koje su se se podigle u medijima posljednjih nekoliko dana. No, dalo se naslutiti da se možda nije pojavio i zbog straha od mogućeg uhićenja u Hrvatskoj zbog ratnih zločina koje je ovdje počinio. 

Velimirović je naime bio aktivni sudionik srpske agresije na Hrvatsku. Početkom 1991. sudjelovao je u osnivanju i organizaciji Srba Bele Krajine, Gorskog Kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka. Od 1992. do 1995. pripadnik je 11. brigade “Vojnić”, a 1996. seli u Banja Luku gdje radi kao novinar i urednik u više medija. 
Foto: Screenshot/YouTube

Tribina je prekinuta nekoliko puta, prvo od strane Dražena Keleminca koji je želio postaviti pitanje, a novinar Saša Kosanović, koji se pohvalio da je rat proveo noseći hrvatsku uniformu, to nije dopuštao. 

“Digao se ovaj luđak”, rekao je voditelj Kosanović dok je zvao policiju.

Keleminec je ipak postavio pitanje – i to ono je li Srbija pokrenula istragu protiv zločina koje su počinili srpski teroristi. Naglasio je kako mu je svaka žrtva ista, ali da Srbi i danas tvrde da nisu krivi za rat. 

Kosanović je odmah na početku pilote optužio za ratni zločin i rekao kako se slučaj nije istraživao što su kasnije ponovile i njegove kolege. 

Nazor demantirao Nobila

U publici je bio i povjesničar Ante Nazor koji je demantirao neke od izrečenih tvrdnji te demantirao izjave odvjetnika Ante Nobila da slučaj nije istraživan. 

“Profesor na fakultetu sigurnosti sugerira kako je avion koji je bombardirao žrtve na sebi imao JNA zvijezdu petokraku. Dakle, to je isto jedan od izvora na koji se pozivam. Žao mi je svake žrtve, ali tako olako prepisivati krivnju nije dobro. Iz Srbije smo mogli čuti da je to bio samo završni cilj da se ‘potamane’ svi oni koji su izašli. Pa kolike su kolone išle kroz Hrvatsku dakle da je bilo volje sve bi drugačije izgledalo. Ono što se izbjegava reći je da su to bile miješane kolone, dakle u njima nisu bili samo civili već i vojna lica”, rekao je Nazor. 

Profesor je dodao kako je ICT istraživao slučaj kao i Human Right Watch te su donijeli zaključak kako je “izvan svake sumnje, da je namjerno avion gađao civile”. Rekao je kako je vrlo važno kad se govori o odgovornosti naglasi da postoji i politička odgovornost na koju se zaboravlja često. 

“Tko je Srbe u takozvanoj Krajini uvjeravao da će to biti Srbija? Tko ih je uvjeravao da ne treba prihvatiti mirnu reintegraciju? Oluja je događaj uzrokovan isključivo zbog te srbijanske politike. Neću pristati da se automatski okrivljava Hrvatska”, rekao je Nazor. 

Naglasio je i kako u Hrvatskoj imamo 151 masovnu grobnicu koje su punjene od strane “srpskih snaga” te još “1400 pojedinačnih zločina” koji nisu procesuirani nakon čega je zaradio pljesak publike. 

Foto: Screenshot/YouTube

Novinar Kosanović je rekao kako je Nazorova teorija slična tome kao da netko kaže da je “Hrvatska sama granatirala Slavonski Brod”. 

Iz publike su ga optužili da donosi Hrvatskoj presudu bez suda. 

“Optužnica još nije ni došla u Hrvatsku, a vi ste već zaključili da je hrvatski pilot to napravio”, rekao je gledatelj. 

Ratni zločinac i agresor Janko Velimirović trebao se obratiti preko Zoom-a, ali hrvatski veterani iz publike, koje je tema pogodila, nisu dopustili da se rasprava nastavi te se ni on nije obratio. 

Nakon završetka tribine na p-portalu, koji je bio medijski pokrovitelj tribine, napisao je kako je ista prekinuta zbog “kvaziargumenata i dobacivanja”.

Anita M.

Izvor: dugopolje.org

Izvorni autor: Anita M./Foto: Screenshot/Youtube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.