VIDEO Tučnjava na skupu Vučićeve stranke, pozvao ratnog zločinca da održi predavanje

18.01.2017. 14:58:11

NA TRIBINI u vojvođanskom mjestu Beška u organizaciji Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), na kojoj je trebao govoriti osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, pretučeni su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava Tribina je prekinuta kada je OSUĐENI RATNI ZLOČINAC Šljivančanin počeo govoriti i kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudskih prava izišli ispred stola i razvili transparent na kojem je pisalo: “Ratni zločinci trebaju zašutjeti kada se progovori o žrtvama”. Tijekom performansa došlo je do naguravanja, a okupljeni na tribini su pokidali plakate Inicijative, a njihove aktiviste izbacili su iz prostorija stranke. Pozivanje Šljivančanina izazvalo je kritike organizacija za ljudska prava, koje su upozorile da se radi o rehabilitaciji ratnog zločinca. Više organizacija pozvalo je Vučićevu stranku da otkaže nastup ratnog zločinca Veselina Šljivančanina,  upozoravajući kako bi nadolazeća predsjednička kampanja u Srbiji mogla biti prijetnja miru u regiji. No, Vučićeva se stranka oglušila na zahtjeve civilnog društva. Aktivisti tvrde da su ih ispred prostorija krupni mladići tukli i udarali nogama te da su im uništili dio automobila. Anita Mitić iz Inicijative mladih za N1 je kazala da je svih devetero aktivista ozlijeđeno, od kojih je dvoje završilo u Hitnoj pomoći. Okupljenima je Šljivančanin poručio i kako uskoro namjerava objaviti knjigu, naslovljenu “U službi domovine”. Ratni zločinac je i prošle godine govorio na izbornom skupu SNS-a. Tada je poručio kako se odazvao na poziv jer je velik broj njegovih prijatelja iz vojske prešlo u tu stranku. “Tu sam i zbog premijera Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja te svih drugih poštenih Srba koji su me podržavali kroz loša vremena, kad sam bio uhićen i poslan u Haag”, poručio je tada. Podsjetimo, zbog omogućavanja i podržavanja mučenja nesrpskog stanovništva u Vukovaru 1991. godine Šljivančanin je osuđen na 10 godina zatvora. Pušten je na slobodu 2011. godine, nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. A prije pet godina ovaj bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin je rekao da se ‘ne kaje što je kao vojnik legalne vojske u svojoj zemlji išao u Vukovar da odblokira svoju vojarnu koja je bila napadnuta, da pronađe i oslobodi zarobljene vojnike i razoruža paravojne formacije’.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.