VIDEO: 'Uz pomoć domaćih kolaboratora, sudaca, odvjetnika, policajaca, austrijska mafija nastavlja izbacivati Hrvate na ulicu'

19.02.2014. 19:42:23

19-2-2014 18-39-33

Iz Udruge Živi zid najavljuju kako će stati u zaštitu obitelji Vitez jer "krivnja ne leži na obitelji već na državnim institucijama koje toleriraju očiti kriminal".

Četveročlana obitelj Vitez iz Gornjeg Prnjaroveca (općina Križ) bit će idućom žrtvom ilegalnih austrijskih RBA zadruga koje posljednjih godina operiraju Hrvatskom. Denis, Marija, Lorna i Leo će 3. travnja 2014. godine u 13 sati postati beskućnici.

Problemi obitelji Vitez započeli su kad su podigli kredit radi obnove kuće i dvorišta. Kada je kredit dignut, počele su prijetnje i traženja sve više i više novaca na temelju navodnih kamata. Kada obitelj više nije mogla otplaćivati svoj dug, stiglo im je rješenje o ovrsi. Vitezovi nisu jedini koji bi na ovakav način mogli ostati bez djedovine. Kako smo već pisali, tisuće Hrvata žrtve su ilegalnih austrijskih zadruga koje ih, zbog neotplate nelegalnih hipotekarnih kredita, na temelju sumnjivih ugovora, izbacuju iz nekretnina.

Špranca je uvijek ista - ljudi su preko posrednika dobili hipotekarni kredit u Austriji. Posrednici su im ponudili odlazak u Austriju i suradnju u prebacivanju financija u Hrvatsku. Ugovor o kreditu sklopljen je u Hrvatskoj, a potpis ovjeren kod javnog bilježnika. Na ugovore se u nekim slučajevima naknadno upisivao neki austrijski ili slovenski grad. Većini građana je u Austriji "na ruke" izbrojana gotovina koja je tada prenošena preko granice. Nekad i po par stotina tisuća eura, uglavnom nelegalno. Zabilježeni su slučajevi u kojima su čak i direktori banaka donosili novac. Klijenti nisu dobili dokaz da su primili novac, a bili su ga obvezni vraćati. Kamate su rasle ovisno o procjeni, no krajnji cilj zadruga bio je doći do nekretnina. Nekretnine su kupovale tvrtke iz Hrvatske čiji su osnivači austrijske zadruge ili osobe koje su sudjelovale u plasiranju kredita.

- Kad smo uzeli kredit nismo znali da zadruga posluje ilegalno i da im je cilj uzeti imovinu, a ne da im se otplati kredit – kaže Denis Vitez. Dodaje da se obratio za pomoć udruzi Živi zid, poznatoj po tom da zaustavlja deložacije, kada je shvatio da mu država neće pomoći. Naglašava kako nije mogao ni sanjati da će se naći u takvoj situaciji da će morati van iz vlastite djedovine.

- Od dana kada smo saznali da ćemo biti deložirani živimo u katastrofalnom okruženju. Suprug i ja se stalno svađamo, djeca su rastresena. Govorimo im da nije to tako strašno, ali čuju nas da pričamo – priča Marija. Putem video zapisa koji su snimili aktivisti Živog zida uputila je i poruku svima koji se nađu u sličnoj situaciji: - Ne vjerujte u državne institucije jer vas one neće zaštititi!

Ovdje se i krije osnovni problem cijele priče - hrvatski sudovi ugovore prevarenih građana i austrijskih zadruga priznaju kao zakonitu osnovu kad donose odluke o ovrhama, iako je mišljenje HNB-a da te kreditne zadruge u Hrvatskoj posluju ilegalno. Vrlo je sumnjiva i uloga javnih bilježnika.

Iz Udruge Živi zid poručuju da ilegalne Raiffeisenbank zadruge iz Austrije, koje su predmet istrage u više država, ne staju sa svojim kriminalnim aktivnostima. "Uz pomoć domaćih kolaboratora (sudaca, odvjetnika i policijskih službenika) nastavljaju sa izbacivanjem naših obitelji na ulicu", kažu. Najavljuju kako će stati u zaštitu obitelji Vitez jer "krivnja ne leži na obitelji već na državnim institucijama koje toleriraju očiti kriminal".

  • Autor: Z.S.
  • Photo: Screenshot
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.