(VIDEO) Vrhunac zahtjevne šestotjedne obuke 2. naraštaja vođa HV-a u Kninu: Najbolji polaznik obuke je skupnik Stjepan Stojaković, pripadnik Pukovnije Vojne policije

04.06.2021. 10:05:00

Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom, poručio je admiral Hranj

Polaznicima 2. naraštaja obuke za razvoj vođa, Središta za razvoj vođa “Marko Babić” nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina, u srijedu 2. lipnja 2021. godine na kninskoj su tvrđavi svečano uručene značke i diplome o uspješno završenoj obuci.

Dvodnevna hodnja bila je vrhunac njihove zahtjevne šestotjedne obuke koja je započela 26. travnja, a tijekom nje 49 polaznika među kojima i dvije polaznice obuke te djelatnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem, prošli su područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ovo je četvrti naraštaj budućih vođa od osnutka Središta, od čega su prva dva naraštaja završila pilot-obuku. 

Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas te prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, koji su polaznicima uručili diplome.

Foto: MORH/ T. Brandt
Kombinacija znanja, vještina i velikih fizički napora

Čestitke na uspješno završenoj obuci polaznicima je uputio načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj istaknuvši kako je obuka koju su prošli bila kombinacija novih znanja, vještina i velikih fizičkih napora te je izrazio svoje uvjerenje kako ih je ona pripremila za dužnost vođe u modernoj Hrvatskoj vojsci. “Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom”, poručio je novim vojnim vođama admiral Hranj.

U ime Hrvatske kopnene vojske čestitke polaznicima obuke uputio je i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Šerić napomenuvši kako time počinje novo poglavlje u njihovim vojnim karijerama te kako je nastavak razvoja Hrvatske vojske velikim dijelom sada i u njihovim rukama. Pozvao ih je da im heroji poput Marka Babića po kome Središte nosi ime budu uzor i inspiracija u vođenju i zapovijedanju. Osvrnuo se na zahtjevnost i izazovnost obuke koja je od polaznika zahtijevala maksimalnu usredotočenost i psihofizičku izdržljivost te napomenuo kako je dosad uključujući i ovaj naraštaj obuku u Središtu završilo 175 pripadnika HV-a. “Od vas se očekuje da novostečena znanja i vještine prenosite mlađima i ugradite u svoje postrojbe. Samo visoko motiviran, obučen i kompetentan vođa može vojnicima biti uzor, a zapovjednicima potpora”, istaknuo je general Šerić. 

Najbolji polaznik obuke

Najbolji polaznik obuke skupnik Stjepan Stojaković, pripadnik Pukovnije Vojne policije, rekao je kako je njegov izbor za najboljeg zasluga svih polaznika i instruktora. “Obuka je bila psihofizički vrlo zahtjevna, puno smo radili na stvaranju zajedništva, kompetentnosti i domoljublja. Znali smo gdje dolazimo i što je krajnji cilj i tada nam ništa nije bilo teško”, istaknuo je skupnik Stojaković.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: MORH/ T. Brandt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.