VIDEO: Zastupnici okupirali govornicu, spominjali se “čobani”, prijetilo oružjem

06.12.2018. 10:07:21

U srijedu u Hrvatskom saboru je bilo jako burno, Željko Reiner je zatražio da saborska straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja. Saborski zastupnici predvođeni zastupnicima Mosta burno su u srijedu reagirali na ubacivanje u današnju raspravu Konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak kako je i bilo najavljeno, a nakon što su “okupirali” govornicu, predsjedavajući je prekinuo sjednicu. “Riječ je o najbitnijem zakonu u Hrvatskoj kojeg sada žele podvaliti u poslijepodnevnim satima bez da je ovdje ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivrednicima”, kazao je zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, tražeći da se prekine sjednica i rasprava o tom zakonskom prijedlogu prebaci za sutra. Apelu se pridružio i Nikola Grmoja (Most) ustvrdivši kako ne zna zašto vladajući nameću tu točku dok nije prisutan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Domagoj Hajduković (SDP) kazao je kako je povrijeđeno nepisano pravilo da se najavljuje kada će određene točke biti na dnevnom redu da bi se zastupnici mogli pripremiti za raspravu.

Predsjedavajući Željko Reiner je rekao kako ministar ne mora biti u Saboru kada se predstavlja zakon kao i da se određene točke mogu dodati na raspravu. “Očito ovo ima neku svrhu ili razlog da se oko toga diže takva buka,” rekao je. Bulj je potom prosvjedujući stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ. Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža. U burnoj atmosferi pale su i teške riječi pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić Baćo doviknuo Bulju “čobane” ( to mu je jedini govor u Sabor) , a Grmoja vikao “protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića najvećeg uhljeba u Saboru”. Uskoro je Ivan Pernar na svom Facebooku objavio snimku. Kad su oporbeni zastupnici zauzeli govornicu, sjednica je prekinuta i nastao je totalni show. U Pernarovom videu u Culej  se obratio braniteljima: “Poštovani moji, dok vi sjedite kod kuće, evo što vam se događa u Saboru. Pogledajte ove moje kolege koji su prisutni pa razmislite kome ste dali državu da je vodi”. Onda je baš eskaliralo.  Culej je kazao da će doverti “tisuću Ivana” i sve potrati kući, a neko drugi doviknuo da ih ima još s oružjem. “Ima nas branitelja s oružjem. Nismo se bojali ni u Gradiški ni u Vukovaru”, vikao  je drugi zastupnik. Reiner je prekinuo sjednicu do sutra, kada će se Sabor raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi. “Sjednica će se nastaviti sutra jer je nasilno prekinuta”, konstatirao je.

Prije toga je Ivan Pernar (Živi zid) prosvjedovao zbog telefoniranja predsjedavajućeg Reinera za vrijeme rasprave. “Molim predsjedavajućeg da ne razgovara na telefon… je li kulturno tako voditi sjednicu”, upitao je Reinera. “Što je ovo, gospodine Reiner, spustite telefon”, zatražio je i Grmoja, a Bulj mu predložio da sam sebi da opomenu zbog razgovaranja na mobitel.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.