VIDEO: Zaustavljeni glas

26.11.2017. 19:59:00

"Zaustavljeni glas", autorice Višnje Starešine, priča je o Siniši Glavaševiću, Hrvatskom radiju Vukovar i stradanjima svih Vukovaraca. No to je ujedno i arhetipska priča o ljubavi prema gradu, o poštenju i odgovornosti pojedinca koji na najtežim ispitima vlastite savjesti i odgovornosti izabire teži i opasniji put. U okolnostima u kojima oni prosječni, konformistički napuštaju brod, Siniša je odlučio ostati. U vrijeme tromjesečne opsade, brutalnih bombardiranja i uličnih bitaka za grad, emotivna radijska javljanja Siniše Glavaševića bila su više od ratnih izvješća i više od informacije, kako za Vukovarce u skloništima tako i za ostatak Hrvatske. Sinišin je glas postao simbol vukovarske obrane, otpora i prkosa, dokaz da je grad još živ. Ali taj glas, koji je dizao moral i poticao vjeru u obranu i opstanak grada, postaje i veliki neprijatelj zapovjednicima opsade. Nakon pada grada Siniša je potražio utočište u bolnici, koja se činila kao najsigurnije mjesto. JNA je s predstavnicima hrvatske Vlade i uz jamstva Europskih promatrača potpisala sporazum o neutralizaciji bolnice, prema kojem evakuaciju provodi Međunarodni crveni križ, a niti jedan vojnik niti jedne vojske ne može od tog trenutka ući u bolnicu. Međutim JNA ignorira sporazum, preuzima bolnicu, odvodi Sinišu zajedno s drugih 265 muškaraca i otad im se gubi svaki trag. Pet i pol godina kasnije, njegovo je tijelo ekshumirano i identificirano među žrtvama masovne grobnice Ovčara. U sudskim procesima koji su vođeni u Haagu i u Beogradu nije do kraja istraženo kako je ubijen glas koji je postao simbol vukovarskog otpora. Priča o Siniši ispričana je kroz njegove ratne izvještaje, u razgovoru s europskim i domaćim promatračima, intelektualcima-aktivistima, političarima, novinarima, ukratko svima onima koji mogu pridonijeti odgovoru na pitanje - tko je odlučio zaustaviti glas? Siniša nam je ostavio priču napisanu u vrijeme opsade vođenu pitanjima: "Tko će ostati ako svi odustanemo od sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude?". [embed]https://www.youtube.com/watch?v=T8i_6j2HDQY[/embed] PNJS Production/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.