VIJEST DANA: Uhićen Ivan Bobetko zbog sumnje na ratne zločine u Sisku 1991.

17.07.2017. 15:55:26

Ivan Bobetko, sin pokojnog generala Janka Bobetka, ratnog zapovjednika Hrvatske vojske, jutros je priveden u policijsku upravu u Heinzlovoj u Zagrebu. Neslužbeno smo doznali da je razlog privođenja sumnja na ratne zločine počinjene tijekom obrane Siska 1991. godine. Da je Ivan Bobetko uhićen Maxportalu je potvrdio i predsjednik Generalskog zbora general Pavao Miljavac. Iz MUP-a su nam potvrdili da je Bobetko priveden, ali da je riječ o tajnoj istrazi i ne mogu govoriti o detaljima. Neslužbeno smo doznali da se Bobetka istražuje u istom slučaju zbog kojega je bio uhićen Đuro Brodarac koji je, zbog nebrige i loših uvjeta, preminuo u osječkom pritvoru. Ivan Bobetko u vrijeme agresije na Hrvatsku bio je predsjednik Kriznog stožera za Banovinu i na toj dužnosti je bio do formiranja Hrvatske vojske kad je ona preuzela obranu Hrvatske. U međuvremenu se alarmirao Generalski zbor, tražili su informacije o slučaju svog člana (Bobetko je stožerni brigadir po činu, ali je bio na generalskim dužnostima tijekom obrane Domovine, pa je član HG zbora) . Od članova obitelji Ivana Bobetka primili smo informaciju da on sam ne zna je li  priveden kao osumnjičeni ili da bi dao iskaz o nekom slučaju. General zbora Pavao Miljavac  za Maxportal je kazao da se u međuvremenu čuo s Ivanom Bobetkom i da je pušten iz pritvora: “Ne razumijem što se događa da se otvara neki slučaj nakon 26 godina. Ivan Bobetko u međuvremenu je pušten jer je teško bolestan, operiran je od raka, pola čeljusti mu je izvađeno i teško je bolestan. To su ovi koji vode istragu morali znati. Nedavno se, na prezentaciji koju smo imali u Zboru, naprosto srušio. Teško mi je objasniti što se događa, a po izlasku iz pritvora Bobetkun ije bilo jasno je li osumnjičeni ili je u nekoj drugoj  ulozi priveden na razgovor.” Osim Ivana Bobetka tijekom tjedna, po istom predmetu, privedeno je još nekoliko osoba, a nitko od privedenih nije znao u kojem svojstvu, kao svjedok ili osumnjičeni, a policija bi to trebala utvrditi tek nakon saslušanja. privedenih.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.