Virolozi: ‘Treći val se već pokrenuo, ali ga ne vidimo, znamo i kada slijedi vrhunac‘

03.02.2021. 15:29:00

Nizozemska je produljila lockdown do 2. ožujka, britanski soj brzo se širi Francuskom, Belgijom, Austrijom. 

Austrija od nedjelje 7. veljače dozvoljava mise: bile su zabranjene od 28. prosinca. I dalje se ne smije pjevati u crkvama, kao ni u Njemačkoj. Vjernici su obavezni nositi FFP2 maske, a svećenici su zamoljeni da skrate misna slavlja.

Ono što se u Hrvatskoj vidi kao nerazumno oštre mjere Sebastiana Kurza (otvaranje škola uz obavezno tjedno testiranje učenika i nastavnika u školama, test kao uvjet za posjet frizeru ili maseru), Austrijanci vide kao nerazumno ublažavanje: zašto se uopće otvaraju škole i frizerski saloni, ako epidemija nije suzbijena, nego nam prijeti novo razbuktavanje brzim širenjem visokozaraznog britanskog soja? Šefica Socijaldemokrata (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner upozorila je vladu da s najavljenim ublažavanjem lockdowna od 9. veljače preuzima previsok rizik jer nije ispunjen cilj od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u 7 dana, ili 700 dnevno. Danas ih je 1241.

Britanski soj

Iako brojke novozaraženih gotovo posvuda padaju, Europa je u strahu od britanskog soja koronavirusa, koji se širi puno brže. U Austriji je lockdown upravo produžen mada s nešto blažim mjerama, Merkel moli Nijemce da se još malo strpe, iako brojke padaju. Berlinski virolog Christian Drosten upozorio da je vrlo rizično ukidati ili ublažavati mjere prije Uskrsa, jer tek tada se može očekivati da će veći broj rizičnih biti cijepljen.

image
Skijalište Stuhleck in Spital am Semmering, Austrija
 Alex Halada/AFP

Zbog zabrinjavajućeg širenja britanskog soja, Nizozemska produžava lockdown do 2. ožujka. Dvije trećine svih zaraza od prosinca pripadaju tom, puno zaraznijem soju. Treći val je neizbježan, upozorio je premijer Mark Rutte. No osnovne škole i vrtići otvaraju se u ponedjeljak. Policijski sat ostaje na snazi.

Također zbog brzog širenja novog soja, i u Francuskoj se očekuje postroženje postojećeg lockdowna. Pojačali su kontrolu poštuje li se policijski sat koji je na snazi od 18 sati. I druge zemlje EU razmišljaju o produženju lockdowna u strahu od britanskog soja koronavirusa.

Dosadašnje mjere nisu dovoljne, upozorava Rémy Salomon, predsjednik medicinske komisije pariških bolnica AP-HP. Prvi rezultati širenja novog soja na području Pariza "nisu dobri", upozorio je Salomon. Francuzi imaju policijski sat od 18 sati, zabranjena su putovanja iz zemalja izvan EU, no mnogi smatraju da to nije dovoljno i zagovaraju proglašenje trećeg lockdowna. Francuzi imaju puno strože mjere nego Hrvatska, ali to nije lockdown.

image
Provjed u Rotterdamu
 Marco De Swart/AFP

Posljednji je istekao 15. prosinca, kad ga je zamijenio policijski sat, no kina, kazališta, muzeji nisu otvoreni. Ne rade kafići i restorani, osim dostava, kao i treninzi na otvorenom. U zatvorenom trenirati smiju samo profesionalni sportaši. Zatvoreni su šoping centri, ali rade trgovine. Obavezno je nošenje maski i na otvorenom gdje su gužve. To je teška odluka, kaže Rémy Salomon, no ističe da se boji eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Učenici su do početka ožujka na školskim praznicima, i stručnjaci pozivaju da se to produlji.

Novi lockdown u Francuskoj

Promatrači očekuju novi lockdown u Francuskoj, prenosi Der Spiegel. Premijer Jean Castex najavio je strožu kontrolu poštivanja policijskog sata: Francuzi ne smiju iz kuće od 18 do 6 ujutro: nakon 18 ne smijete niti u trgovinu ili u šetnju.

Iako im brojke novozaraženih padaju, Nizozemska je do 2. ožujka produljila lockdown. Nizozemska si ne smije dozvoliti opasno širenje britanskog soja koronavirusa, objasnio je premijer Mark Rutte nakon sjednice vlade u utorak poslijepodne. Ipak, učenici se vraćaju u ponedjeljak u škole. Restorani, kafići, većina trgovina i lokala zatvorena je do daljnjega. Još se ne zna hoće li se i nakon 10. veljače produljiti policijski sat, uveden 23. siječnja: u nizu gradova zabilježeni su nasilni prosvjedi protiv policijskog sata od 21 do 4.30. "Kad bismo u ovom trenutku bili previše optimistični, mogli bismo za to skupo platiti", upozorio je nizozemski premijer. Po njihovim podacima, kod dvije trećine novozaraženih registriran je britanski, visokozarazni soj.

image
Provjed u Rotterdamu
 Marco De Swart/AFP

Britanski soj se jako brzo širi u Austriji i Belgiji. "Već je potpuno jasno da će ova varijanta biti dominantni soj u vrlo kratkom vremenu, koji će prije kraja veljače činiti devedeset posto svih novootkrivenih infekcija", ističe se u studiji koju su znanstvenici Katoličkog sveučilišta u Leuvenu napravili za belgijsku vladu. Studija je prvotno označena kao povjerljiva, prenio je FAZ.

Trenutno se procjenjuje da je britanski soj odgovoran za 15 do 25 posto novozaraženih u Belgiji. Svakodnevno britanski soj uzrokuje 11 posto više novozaraženih od klasičnog soja. To znači da na 100 zaraženih zarazi još 165 osoba, odnosno da je stopa reprodukcije 1,65: tijekom drugog vala nikad nije prelazila 1,4. Nalazi se podudaraju s nedavnim studijima u Velikoj Britaniji, Danskoj i Portugalu.

Puno zaraznija varijanta

Brojke su u Belgiji niske slično kao u Njemačkoj: 250 novozaraženih na 100.000 stanovnika u dva tjedna. Međutim, jedan od autora te studije mikrobiolog Emmanuel André upozorava da britanski soj donosi treći val, koji se već pokrenuo, ali ga ne vidimo. Izbit će na vidjelo s velikim brojkama početkom ožujka. Zato je savjetovao lokalne karantene tamo gdje se otkrije britanski soj: zatvaranje škola, tvornica, čitavih zajednica.

Podaci ukazuju na to da je u Beču čak 40 posto novozaraženih britanskim sojem B.1.1.7, rekao je za Der Standard dr. Oswald Wagner, član vladinog savjeta za Covid-19. U kratko vrijeme udio britanskog soja porastao je sa 20 na 40 posto. Problem je što je puno zarazniji od stare varijante virusa. Udio B.1.1.7 soja u Gradišću povećao se s 1,7 na 37 posto u prva četiri tjedna ove godine.

image
Beč
 Alex Halada/AFP

Austriju zabrinjava i to što se istovremeno u drugom dijelu zemlje širi i drugi vrlo zarazni soj, onaj južnoafrički B.1.351 koji se pojavio u turističkom Tirolu. Skijališta su zatvorena za strance, ali su mnogi ipak stigli, lažno se predstavljajući kao učitelji skijanja. Južnoafrička varijanta nije samo zaraznija, nego i smanjuje imunološki odgovor tijela, pa bi i cijepljenje moglo biti manje učinkovito, a ponovne zaraze učestalije. Udio južnoafričke varijante u Tirolu procjenjuje se na deset posto. Zasad.

Virologinja Dorothee von Laer sa Medicinskog sveučilišta u Innsbrucku zato predlaže da za što čvršće zatvaranje granica oko Tirola. "Još uvijek možete usporiti širenje ove varijante i barem dobiti na vremenu", upozorava virologinja.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Snježana Pavić/Foto: Christophe Archambault

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.