Virovitičani u strahu: Tko je stavio rodnu kuću Josipa Broza Tita u virovitičke jaslice?

28.12.2013. 18:17:18

1_206981

Virovitičanima se u jaslicama prikazala rodna kuća Josipa Broza Tita te se umjetnik našao na meti brojnih virovitičkih građana.

Virovitička crkva sv. Roka ove je godine postavila nove jaslice koje su rad lokalnog umjetnika i maketara Marijana Volenika. Ovaj je umjetnik, umjesto tradicionalnih betlehemskih kućica izradio stare virovitičke kućice koje, između ostalog, predstavljaju sliku grada Virovitice onakvog kakav je nekad bio. Projekt bi bio za svaku pohvalu da, kako piše portal Virovitica.info, velik broj Virovitičana u jaslicima nije ugledao ni manje ni više nego rodnu kuću Josipa Broza Tita. Zauvijek desni Virovitičani odmah su posumnjali na urotu ljevice koja se pokušava uvući čak i u virovitičku Crkvu. Marijan Volenik oštro je demantirao ove primjedbe te za Viroviticu.info rekao: "Brojni samoprozvani poznavatelji virovitičke arhitekture govore kako je u sklopu jaslica postavljena i kuća generala Tita. To nije točno! U sklopu jaslica postavljenje su kuće iz virovitičkog kraja koje su nekada davno bile dio arhitekture ovoga grada".

Tko je kriv za ovu urotu? Viroviticom već četvrt stoljeća vlada desna struja HDZ-a na čelu s gradonačelnikom i bivšim ministrom policije, Ivicom Kirinom. Taj čovjek je u 4 mandata uspio toliko podesniti Virovitičane da je svaki ljevičarski pothvat prokazan odmah u početku. U virovitičkim jaslicama, ova žuta kućica zaista nije detaljna preslika rodne kuće generala Tita (možda samo malo podsjeća zbog slične arhitekture), zbog čega su reakcije uplašenih Virovitičana i zanimljivije. Ove reakcije brojnih Virovitičana dokazuju vječnu vjernost desnoj opciji. Njihove sumnje jasno govore kako Virovitičani neće dopustiti da se u njihovu gradu ni na koji način provlači duh generala Tita te da će Virovitica zauvijek ostati pravi hrvatski grad bez primjesa jugonostalgične ljevice.

Zanimljivo, od kada je gradonačelnik tog grada Ivica Kirin, svi ju hvale. On se pobrinuo da Virovitica izgleda vrlo lijepo na fotografijama, iako njegovi građani nemaju gdje zaraditi svoju koricu kruha, osim ako u džepu imaju iskaznicu HDZ-a; onda je sve moguće. Pričaju nam Virovitičani kako je Kirin čovjek od naroda te da se vikendima zabavlja sa svojim građanima u jednoj od čak tri velike diskoteke s popularnim jugoslavenskim 'cajkama'. Neki Virovitičani počeli su sumnjati u njegovu odanost desnici jer mu nije strano tancati na Cecu i ostale balkanske 'dive'. Možda je on kriv za Titinu kuću u jaslicama? Tko će to znati.

No, nema zezancije s Kirinom. Uoči svakih izbora, on svojim građanima pokloni kip, primjerice, dr. Franje Tuđmana i tako iznova osvoji srca hrvatskih Virovitičana. Čini se kako je, inače podosta neobrazovani gradonačelnik Kirin u svojoj ministarskoj fotelji mnogo naučio jer, kako nam pričaju Virovitičani, od Virovitice je napravio pravi pravcati policijski grad u kojem poslije 10 sati navečer svatko tko se šunja po gradu postaje sumnjiv i zločinac. Opet jugoslavenske metode! Žale se tako Virovitičani da je policijski auto na svakom koraku, čak vas i prate ako im iz auta izgledate sumnjivo. Tako da su situacije gdje policijski auto sporo vozi iza vas dok hodate ulicom postale svakodnevica. To je grad koji policijskom resoru najviše puni proračun, a policijske racije postale su sastavan dio vikenda. Ništa im ne može promaknuti jer je virovitička policija na svakom koraku u svako vrijeme. Iako se brojni građani sustavno žale na policijsku represiju u tom gradu, Kirin je s ponosom najavio još veću policijsku kontrolu na virovitičkim ulicama. Hvali se, naime, Kirin kako su njegovu gradu svi pridržavaju zakona te da Virovitica prednjači pred drugim gradovima u sprovedbi istih. No, kako Dnevno.hr doznaje, i tamo se zakoni provode selektivno pa tako Kirinovi prijatelji i virovitički moćnici ne ulaze u sustav zakona i njima nitko ne može ništa.

No, Virovitičani malo što mogu učiniti na izborima. Ako žele braniti svoju hrvatsku krv, moraju birati ovog upitno desnog gradonačelnika, da ne bi slučajno na vlast došla liberalna 'PROTIV ljevica' koja bi, umjesto predizbornih kipova, zaista mogla graditi Titovu rodnu kućicu ili od virovitičkog Betlehema stvoriti Kumrovec a umjesto Isusa u jaslicama postaviti malog Titu. To Virovitičani nikako ne bi preživjeli pa je zato još uvijek bolje Viroviticu povjeriti u ruke desnici koja je desna bar u predizborno vrijeme. Bolje išta nego ništa, govore nam Virovitičani.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.