JOSIP PLAVČIĆ ĐOKAC JE VIŠE PUTA BIO RANJAVAN ALI JEDAN JE METAK BIO KOBAN

30.03.2017. 09:48:55

Na današnji dan 1968.godine rođen je Josip Plavčić Đokac. Umro je 15.veljače 1994.od posljedica ranjavanja dan prije, pri vraćanju izgubljenih položaja oko naselja Buhine Kuće.Zalutali i odbijeni metak završio je u tijelu tadašnjeg zapovjednika satnije Viteške brigade HVO Josipa Plavčića. Iako se rana od metka nije činila opasnom po život, Đokac je ipak u jedan sat iza pola noći izgubio najtežu životnu bitku. Đokca se njegovi suborci sjećaju kao legende Domovinskog rata, koji je pomagao svakom čovjeku u nevolji. O njegovoj hrabrosti svjedoči i činjenica da je tijekom rata u više navrata bio ranjavan; nakon jednog ranjavanja prevezen je na liječenje u RH, ali se nakon opravka ponovno vratio i borio za opstanak svog naroda u Vitezu i Lašvanskoj dolini. Do rata je bio zaposlen u poduzeću „Vjetrenica“ u Vitezu, a odmah po izbijanju sukoba aktivirao se u obrani svoga kraja. Njemu u čast i kao znak zahvale za doprinos u ratu, u središtu grada mu je postavljena spomen bista, te je ulica, koja prolazi kroz naselje Buhine Kuće nazvana po njemu. Akcija postrojba Armije BiH i MOS-a u viteškom selu Buhine Kuće, kojoj je cilj bio prekidanje putne komunikacije između dvije ratne, hrvatske enklave - Viteza i Busovače, smatra se, uz zločin u Križančevom Selu, jednim od težih zločina u Domovinskome ratu. Naime, 34 civila i vojnika ubijena su u napadu na Buhine Kuće, a ono što i danas tišti mještane tog viteškog naselja jest činjenica da nitko od naredbodavaca ili počinitelja tog zločina, nije izveden pred lice pravde.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.