Vlada: Nije jasno između koga bi posredovao Ivica Vrkić

04.09.2013. 19:04:07

U Vladi su demantirali da će gradonačelnik Osijeka biti posrednik u rješavanju situacije u Vukovaru, nastale nakon postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima. Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić neće biti posrednik u rješavanju situacije u Vukovaru, doznaje se danas u Vladi iz koje poručuju da su državne institucije dužne provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, čija se primjena na lokalnoj razini regulira Statutom jedinice lokalne samouprave. Vrkić je danas Hini rekao kako je spreman, ako to od njega zatraže, pomoći u rješavanju složene situacije u Vukovaru, a pojedini su mediji objavili da će on biti posrednik u rješavanju spora između Vlade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Iz Vlade je Hini odgovoreno kako je 'netočno da će Ivica Vrkić biti posrednik između Vlade RH i nije jasno koga oko primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina'. Državne institucije dužne su provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a što se tiče primjene tog zakona u lokalnoj samoupravi, ona se regulira Statutom jedinice lokalne samouprave, naglašavaju u Banskim dvorima. U konkretnom slučaju, dodaju, Grad Vukovar ima pravo sukladno Zakonu propisati u Statutu da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine može uvesti na dijelu područja Grada i u užem opsegu od prava predviđenih Zakonom. Pritom se, napominju iz Vlade, u proces donošenja takve odluke, sukladno članku 32. Ustavnog zakona, mora uključiti i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.