Vlada prvo naručila pa otkazala zvonjavu crkvenih zvona u trenutku ulaska u EU

01.07.2013. 20:06:07

Unatoč ranijoj najavi, iz organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU, a organizator je Vlada Republike Hrvatske, odjednom su stopirali zvonjavu točno u ponoć i to na način da su zvali direktno zvonara i zamolili da pričeka sa zvonjavom dok mu oni ne jave. Na kraju su naručili zvonjavu za 45 minuta iza ponoći, kad su strani državnici već počeli odlaziti s Trga.
Iako su prvo molili Zagrebačku nadbiskupiju da povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju zvona zagrebačke katedrale i crkve Sv. Marka na Gornjem Gradu svojom zvonjavom točno u ponoć 30. lipnja uveličaju svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, što su odobrili i Kardinal Josip Bozanić i rektor katedrale Josip Kuhtić, te je to bilo i svečano najavljeno, u noći proslave organizator je naglo promijenio mišljenje. Stopirali zvonjavu u ponoć tako da su nazvali direktno zvonara Iz organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU, a organizator je Vlada Republike Hrvatske, odjednom su stopirali zvonjavu točno u ponoć i to na način da su zvali direktno zvonara i zamolili da pričeka sa zvonjavom dok mu oni ne jave, doznaje Dnevno.hr. Zvona su ipak zvonila, ali 45 minuta poslije ponoći, kad su strani gosti već odlazili Do zvonjave je na kraju došlo tek 45 minuta iza pomoći, de facto, nakon završetka službenog dijela svečanosti, kad su strani državnici već počeli odlaziti s Trga bana Jelačića. Inače, uzvanicima na svečanoj večeri priređenoj u šatoru na terasi Klovićevih dvora pružao se predivan pogled na zagrebačku katedralu i Gornji dan, a pozornica s koje su govor držali premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović bila je složena tako da im upravo katedrala, jedan od simbola Zagreba, bude kulisa iza leđa. Koji je točno bio razlog nagle promjene rasporeda zvonjave, nismo uspjeli doznati. Jesu li organizatori pomislili da bi zvonjava mogla zaglušiti zvukove 'Ode radosti' koja se u to vrijeme izvodila na svečanoj pozornici, teško je procijeniti, no čak i ako jesu, bilo bi za očekivati da su o tome trebali razmišljati ranije. Zvonjava u ponoć bila je i službeno najavljena, a tražila su je Vlada RH i Ured predsjednika A svečanu zvonjavu već su bili najavili i na zagrebačkom Kaptolu. Evo što su oni napisali u svom priopćenju od 28.lipnja: 'Na temelju dopisa upućenih od strane Vlade Republike Hrvatske i Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, a prigodom obilježavanja pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Nadbiskupski duhovni stol odobrio je osvjetljavanje župne crkve Pohoda BDM na Dolcu i akademske crkve sv. Katarine. Jednako tako, temeljem zamolbe Ministarstva kulture (u ime Organizatora), Nadbiskupski duhovni stol odredio je da zagrebačka prvostolnica i crkva sv. Marka na Gornjem Gradu zvonjavom svojih zvona u ponoć, 30. lipnja uzveličaju svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.'
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.