Vlada reže plaće onima koje imaju veća primanja od ministara

30.10.2013. 19:02:02

1_176296

Neto plaće ministara kreću se od 16 do najviše 19 tisuća kuna, dok je Ministarstvo ustanovilo do pojedini čelnici državnih ustanova primaju i po 25 ili 30 tisuća kuna neto.

Ministarstvo financija priprema nadzor plaća u tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik te u stotinjak ustanova kojima je osnivač država, sve u svrhu provjere plaća čelnika tih tijela, koja ne smije biti veća od ministarske, kako prenosi Novi list.

Tako je određeno zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, međutim u brojnim se agencijama, zavodima, institutima, bolnicama, pa i sveučilištima to pravilo nije poštovalo.

Neto plaće ministara kreću se od 16 do najviše 19 tisuća kuna, dok je Ministarstvo ustanovilo do pojedini čelnici državnih ustanova primaju i po 25 ili 30 tisuća kuna neto.

Plan je da se uz trgovačka društva provjeri još stotinjak ustanova te da se vidi koji su čelnici sve ove godine primali plaće, odnosno naknade veće od onih što ih je dopuštao zakon.

Najlakša će provjera biti u javnim poduzećima jer su se ta društva još od 2009. godine uskladila s Odlukom Vlade Jadranke Kosor po kojoj plaće članova uprave ne mogu prelaziti 17 tisuća kuna neto.

Na pojedinim fakultetima dekani iz proračuna primaju plaću koja nije veća od tog iznosa, no onda dio dobivaju i iz školarina i onda ta plaća naraste i do 50 posto ili više od one koju dobivaju ministri.

Država je posljednjih godina osnivala brojna regulatorna tijela koja bi trebala biti neovisna pa su tako i čelnici Vijeća tih tijela imali plaće propisane statutima tih agencija veće od limita kojeg propisuje Zakon o obvezama i pravima dužnosnika.

nakon nadzora koje provede Ministarstvo financija, plaće za koje se pokaže da su veće od onih koje definira zakon morat će se smanjiti.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.