Vladimir Šeks: Promjenu Ustava može inicirati i petina zastupnika

27.06.2013. 18:21:10

Šeks je pojasnio da se Ustav može promijeniti na dva načina - putem ustavotvornoga referenduma ili da njegovu promjenu predloži petina saborskih zastupnika, predsjednik Republike ili Vlada.
Saborski zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks rekao je danas u Hrvatskom saboru kako je inicijativa za promjenom Ustava moguća ukoliko petina zastupnika pokrene tu inicijativu, predsjednik Republike ili Vlada. Na novinarsko pitanje kako komentira inicijativu vladajuće koalicije za promjenom Ustava u koji bi se uvelo zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja, Šeks je pojasnio da se Ustav može promijeniti na dva načina - putem ustavotvornoga referenduma ili da njegovu promjenu predloži petina saborskih zastupnika, predsjednik Republike ili Vlada. - O odluci o promjeni Ustava odlučuje Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika, kazao je. Naveo je i kako daljnja procedura zahtijeva da, ukoliko je takva odluka donesena, Sabor većinom glasova svih zastupnika usvaja nacrt promjene Ustava. Promjene Ustava donose se dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Upitan bi li osobno podržao promjenu Ustava, Šeks je rekao kako je to "političko pitanje" ocijenivši da će petina SDP-ovih zastupnika predložiti promjenu Ustava. Kritičnom točkom drži dobivanje dvotrećinske potpore svih saborskih zastupnika, o čemu će odluku donijeti i HDZ-ova odgovorna tijela.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.