Vladin plan B uspio: u Hrvatskoj 20000 migranata i još 40000 pred vratima

19.09.2015. 15:15:19

Ostojić i Milanović se hvale kako je plan Vlade u potpunosti uspio, a Predsjedničine prognoze o valu novih 40 tisuća migranata u dva dana ministar je podrugljivo komentirao Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pohvalio se kako je plan B hrvatske Vlade u potpunosti uspio, izjavivši u Tovarniku kako smještaj izbjeglica u Čepinu i Belom Manastiru više nije potreban, jer su tamošnji prihvatni centri oformljeni za prihvat migranata potpuno prazni. Ostojić je u subotu komentirao i izjavu Predsjednice o dolasku 40 tisuća migranata u sljedeća dva dana. ''Čujem da je imenovan i nekakav povjerenik za izbjeglice. Ne znam koji je njegov posao. Hoćemo njegov karton i ime staviti na granicu da plaši nekoga? Nemam pojma o čemu predsjednica priča'', rekao je Ostojić. No brojke su neumoljive. Do 11 sati u subotu je u Hrvatsku ušlo 20737 migranata. Prema posljednjim podacima iz MUP-a, migranti i dalje dolaze u Tovarnik, gdje se trenutno nalazi nešto više od 2500 osoba. Neslužbeno se doznaje da je tijekom noći do 5 sati ujutro u subotu bez ikakvih problema preko Goričana prošlo i ušlo u Mađarsku oko 2000 izbjeglica u 41 autobusu. I dok imigranti i dalje pristižu, zabrinjavaju najave o skorom dolasku još 40 tisuća ljudi. Potaknuta ovim prognozama, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, održanog nakon svečanosti otvorenja 50. Vinkovačkih jeseni, ocijenila stanje na terenu gorim. Upozorila je premijera da se poduzmu daljnje mjere kako bi se stanje stabiliziralo. ''Jer mi ne možemo apsorbirati veći broj migranata na ovom području dok se ne riješi pitanje njihova tranzita negdje drugdje. U naredna dva dana očekuje se dolazak još oko 40.000 ljudi", rekla je hrvatska predsjednica u petak nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije održane u Vinkovcima. "Poslušala sam kakvo je stanje na terenu i ono je puno gore nego što mislimo. Pristižu tisuće i tisuće izbjeglica, u Tovarniku ima deset puta više migranata nego lokalnog stanovništva", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da se treba dogovoriti i vidjeti koje će biti sljedeće mjere. Predsjednica smatra da je neizbježan angažman Hrvatske vojske i naglasila da ne misli samo na uključivanje vojske duž granice, nego u cijelome području. "Sjetimo se poplava u Gunji, bez oružanih snaga teško se moglo odgovoriti na tu prirodnu katastrofu. Sada je riječ o ljudima za koje se treba pobrinuti, kao i za niz logističkih pitanja", istaknula je predsjednica, dodavši da najprije treba "uvesti red na terenu, ne samo kontrolu nad granicom, nego i kontrolu nad ljudima". Hrvatska predsjednica je navela da migranti nekontrolirano idu iz naselja u naselje. No, premijer Milanović sve ovo još ne smatra dovoljno jakim argumentima za slanje vojske, iako je njegov ministar Kotromanović upravo ovu mogućnost najavio prije dva dana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.