VLAGA, PLIJESAN, POPLAVE… Uvjeti u kojima ovaj par živi su nehumani. Prepušteni su na milost i nemilost: ‘Usisavamo plijesan sa zidova da ju ne udišemo’

23.12.2021. 15:24:00

Višnja i Branimir Novak iz Zagreba imaju razloga za veselje u 2022. godini. Kako sada stvari stoje, u nadolazećim mjesecima bi se trebao riješiti problem s kojim se ovaj bračni par bori više od 30 godina. Naime, vlaga, plijesan, poplave, strah od požara, ali i od strujnog udara – njihova su svakodnevica i to u vlastitom stanu, na 13. katu nebodera u zagrebačkom naselju Travno.

O supružnicima Novak mediji su već pisali 2018. godine kada je postalo svima jasno da im je ugroženo zdravlje zbog nesavjesnih susjeda koji su u stanu iznad njihovog, na 14. katu zgrade, godinama gomilali kako krupni otpad, tako i bilo kakav otpad. Problematičan stan na 14. katu ovog nebodera ne samo da je do stropa pun otpada i da se u njega ne može ući, već su stakla na prozorima popucala pa sada u njemu borave golubovi, a balkon je pun otpada zbog kojeg voda ne može otjecati već se nakuplja i čini štetu ne samo Novakovima već čitavoj zgradi.

Stan na najvišem katu pun je smeća, trenutno u njemu žive samo golubovi (Foto: Dnevno)

Vlasnik tog stana je preminuo prije nekoliko godina, a njegova nevjenčana supruga je i dalje boravila u stanu, a okružena silnim otpadom i ona je preminula baš u stanu 2018. godine.

Od tada tamo nitko ne živi osim golubova, no to ne znači da se situacija za bračni par Novak imalo poboljšala. Naprotiv. Iz dana u dan njima je sve gore, sa svakom novom kišom u njihovu kuhinju i dnevni boravak slijeva se voda sa smećem prekrcanog balkona stana iznad njihovog. Nova kiša donosi i novu mučnu epizodu u njihove živote – plastične posude svuda po stanu, prizore padanja komada zida na tlo, probijanje vode kroz mjesta postavljena za struju…

Branimir pokazuje kako im kroz struju curi voda (Foto: Dnevno)

“Kroz struju nam curi voda. Strah nas je strujnog udara, ali i požara koji se može dogoditi”, priča nam Branimir Novak dok nas vodi kroz uništeni stan u kojem moraju živjeti jer nemaju drugi.

“Kada kiša pada dnevni boravak nam pliva u vodi koja probija kroz rupe na zidovima nastale zbog truleži do koje je dovela ustajala voda na smećem prekrivenom balkonu stana iznad nas. Od vlage su nam gotovo trule cijevi radijatora pa se bojimo jakih hladnoća koje bi dovele do pojačanog grijanja te pucanja cijevi i izlijevanja vode. Tada bi cijela zgrada imala problem”, priča nam gospodin Branimir.

“Vlage, truleži i plijesni u našem stanu ima toliko da ih moramo usisavati sa zidova kako ih ne bismo udisali i tako se dodatno razboljeli”, dodaje Branimir, inače plućni bolesnik, kao i njegova supruga. Par se razbolio upravo zbog višegodišnjeg boravka u ovim nehumanim uvjetima.

Ovako izgleda zid u dnevnom boravku (Foto: Dnevno)

A da cijela zgrada uistinu već sada ima problem jasno je čim se pogleda stubište. Ustajala voda s balkona problematičnog stana prodire kroz zidove, prolazi kroz njih, uništava i armaturu. Na zidovima stubišta su rupe, a kroz njih se vidi željezo koje hrđavo pada na tlo. 

Postavlja se pitanje zašto nitko nikad ni na koji način nije pomogao ovim ljudima.

“Svi samo dođu, slikaju i kažu da će nešto učiniti. A nitko ništa ne čini. Mi još uvijek živimo u vlazi i plijesni i skupljamo vodu po stanu da ne curi susjedima ispod nas”, govori gospođa Višnja.

Nakon smrti nesavjesnih stanara sa 14. kata, na sudu se vodila bitka za nasljednika stana koji je sada napokon definiran, a i zgrada je promijenila upravitelja koji je sada napokon uspostavio komunikaciju s nasljednikom stana pa se naziru svjetliji dani za supružnike Novak.

Zid propada i na stubištu zgrade, ovo su posljedice nagomilane vode na balkonu stana punog smeća (Foto: Dnevno)

O najnovijem razvoju događanja u ovom slučaju pitali smo Odvjetnički ured Maja Buhin koji predstavlja novog upravitelja ove zgrade.

“Možemo Vam odgovoriti kako smo od strane novog upravitelja zgrade – društva K-index d.o.o. opunomoćeni za rješavanje problematike stana koji se neadekvatno održava, a zbog čega ispaštaju svi suvlasnici, pogotovo obitelj Novak koja živi neposredno ispod navedenog stana. U ovom kratkom roku od nekoliko mjeseci koliko se bavimo tom problematikom poduzeli smo više pravnih radnji, uspjeli smo identificirati i stupiti u kontakt s novim vlasnicima stana (nasljednicima) i dogovoriti se s istima da žurno obave sanaciju stana. Trenutno nam problem predstavlja činjenica kako su vrata stana zapečaćena, a MUP nam se još uvijek nije očitovao na upite zašto je pečat postavljen i kada će isti maknuti. Odmah po uklanjanju pečata, vlasnik stana se je obvezao spriječiti nastanak bilo kakve daljnje štete suvlasnicima i obitelji Novak. Željeli bismo samo napomenuti kako ovaj problem nije bio riješen preko 20 godina kod bivšeg upravitelja, a nadamo se da ćemo zajedničkim naporima sa sadašnjim upraviteljem društvom K-index d.o.o. uspjeti riješiti problem obitelji Novak i suvlasnika u roku kraćem od godinu dana od preuzimanja predmeta”, objasnila nam je odvjetnica Maja Buhin.

Poslali smo upit MUP-u zašto je pečat postavljen i kada će ga maknuti. Odgovor još čekamo.

Problematičan stan (na kraju gore desno) nalazi se u neboderu u zagrebačkom kvartu Travno (Foto: Dnevno)

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniela Delale/Foto: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.