Vlasnici u problemima: Odbijen svaki šesti zahtjev za legalizaciju

16.09.2013. 10:25:47

Od 821.867 predanih zahtjeva riješeno je njih 43.896. Neki su riješeni pozitivno, a neki negativno. Točnije, odbačeno je ukupno 7518 zahtjeva za legalizaciju

Prema podacima koji su stigli u županijske i gradske odjele za prostorno uređenje i gradnju odbijen je svaki šesti zahtjev za legalizaciju. Od 821.867 predanih zahtjeva riješeno je njih 43.896,  što znači da su građevine legalizirane i vlasnici samo trebaju podići građevinsku dozvolu.

Točnije, odbačeno je 7518 zahtjeva za legalizaciju, a ne zna se radi li se o kućama, zgradama, štalama, šupama, terasama ili drugim objektima jer Ministarstvo od lokalnih i regionalnih ureda dobiva samo statističke podatke. Ostalih 777.972 zahtjeva se rješava, i prema sadašnjoj dinamici izgleda da će se rješavati još godinama, piše Jutarnji list.

Ipak, ne znači da će zgrade kojima je zahtjev odbijen ostati nezakonite. U tom slučaju vlasnik zgrade može i nakon stupanja novog zakona na snagu ponovno po novim uvjetima podnijeti zahtjev, te ukoliko udovoljava propisanim uvjetima, moći će dobiti rješenje o izvedenom stanju, izvijestilo je Ministarstvo.

Iako su upravni odjeli opterećeni primanjem stranaka i objašnjavanjem postupaka, Ministarstvo vjeruje da će se iduće godine rješavanje zahtjeva bitno ubrzati.  U sljedećim je mjesecima najavljen novi sustav koji će konsolidirati urede u županijama i gradovima, a ministarstvo će do tada nadgledati postupak  i temporješavavanja zahtjeva.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.