'Vlast ruši ustavni poredak: Jovanović u škole ponovno uveo ukinuti zdravstveni odgoj!'

03.06.2013. 17:57:51

Šira javnost još ne zna da je ministar Jovanović 31. svibnja raspisao javnu raspravu, ali da je istovremeno ponovno u škole uveo ukinuti zdravstveni odgoj! Uopće ne mari za činjenicu da je Ustavni sud ukinuo kurikulum istog tog odgoja, već unaprijed poručuje da će biti onako kako on kaže, a ne onako kako Ustav nalaže – upozorava Ladislav Ilčić, dopredsjednik Grozda.

Nakon što su povećali broj potrebnih potpisa građana za referendum te nakon najave da u Saboru neće potvrditi volju građana, vladajuća većina uvodi još jedan mehanizam koji će im omogućiti daljnje razvlaštenje naroda: promijenit će Zakon o referendumu tako da se potpisi više neće moći prikupljati na ulici, već isključivo u državnim institucijama, što će dodatno smanjiti mogućnost organiziranja neposrednog izjašnjavanja građana.

Bauk: Potpisivanje inicijative za referendum samo u uredima državne uprave!

- Tko želi dati potpis na inicijativu za referendum morat će otići do neke državne institucije koja može identificirati građanina (uredi državne uprave, općine...) i dati potpis - najavio je u nedjelju za Večernji list ministar uprave Arsen Bauk.

Kako komentiraju potez ministra Bauka i nije li ovo, u kombinaciji s najavama da parlament neće glasati za ono za što se založi većina na referendumu i uz stalno dizanje potrebnog broja potpisa za referendum, pokušaj uvođenja otvorenog totalitarizma? Možemo li, osim toga, ustvrditi da se ukidanjem referenduma želi posve dokinuti vladavina naroda te uvesti vladavina političke oligarhije, upitali smo istaknute građanske aktiviste i politologe.

Ilčić: Vlast pokušava srušiti vladavinu naroda, vrijeme je za izvanredne izbore

- Ova vlast sve očitije pokazuje koliko je protiv demokracije. Prije izbora su najavljivali olakšavanje organiziranja referenduma i demokratičnije izborno zakonodavstvo, a sada rade sve suprotno. Očito je da nisu shvatili što je demokracija i da pokušavaju srušiti vladavinu naroda, zbog čega pozivam sve na referendumsku akciju, jer je to borba za demokraciju. Uspjeh inicijative 'U ime obitelji' pokazao je, naime, da tiha većina više neće biti tako tiha, jer je očito da se ponovno u Hrvatskoj trebamo boriti za slobodu i demokraciju. Ministar Jovanović misli da može vrijeđati demokraciju i Ustavni sud. Šira javnost još ne zna da je on 31. svibnja raspisao javnu raspravu, ali da je istovremeno ponovno u škole uveo ukinuti zdravstveni odgoj! Uopće, dakle, ne mari za činjenicu da je Ustavni sud ukinuo kurikulum istog tog odgoja. Jovanović na taj način ismijava demokraciju, jer već prejudicira da će i nakon javne rasprave zdravstveni odgoj ostati potpuno isti. Što god mi rekli ili napisali, on ništa ne kani mijenjati. To je udar ne samo na demokraciju, već i na ustavno pravni poredak Republike Hrvatske! - napominje Ladislav Ilčić, dopredsjednik udruge Grozd i predsjednik stranke H-rast, te aktivist koji je zajedno s drugim aktivistima sudjelovao u organiziranju prikupljanja potpisa inicijative 'U ime obitelji'.

Jovanović se iživljava nad Ustavom

- Jovanović misli da se može iživljavati nad Ustavom i pravnim poretkom Republike Hrvatske, jer samo deklarativno kaže da će poslušati Ustavni sud, a onda škole upućuje na ukinuti zdravstveni odgoj. Vlada i Sabor sve neskrivenije uvode diktaturu te ne pokazuju nikakav respekt prema hrvatskim građanima. Kažu da neće u Saboru podržati rezultate referenduma, iako bi svaki saborski zastupnik iz respekta prema demokraciji morao poštivati volju građana. Ovakvi potezi Jovanovića, Bauka i ostalih ministara te saborskih zastupnika dovode u pitanje legitimnost ove vlade, zbog čega bi trebalo raspisati prijevremene izbore – podvlači Ilčić, te dodaje da izjave koje se mogu čuti od Vesne Pusić, Zorana Milanovića, Peđe Grbina, Željka Jovanovića... podsjećaju na rečenice koje su se učestalo izgovarale u Jugoslaviji.

Narod je, kao, glup, pa se na njega ne treba ni osvrtati

- Oni se usude reći da znaju bolje od naroda, te da zato ne slušaju narod. Narod je, kao, glup, pa se ne treba osvrtati na njegovo mišljenje. Iz tih izjava nedvosmisleno proizlazi da oni građanima nameću vrijednosti baš kao svojedobno Komunistička partija. Štulhofer, Jovanović, Vesna Pusić i ostali ni ne kriju da to čine, već priznaju da nameću građanima vrijednosti za koje oni misle da su progresivne. Baš kao što su svojedobno veličali komunizam kao vrhunac razvoja nekog društva i kao što komunisti nisu marili za volju naroda, već su sebe proglašavali avangardom koja vlada umjesto naroda. Nekad su zanemarivali činjenicu da su mnoga 'komunistička' društva ušla u slijepu ulicu, odnosno u totalitarizam, kao što sada ne žele čuti drugu stranu koja kaže da nametnuti zdravstveni odgoj uvodi totalitarizam suprotan prirodnom zakonu. I Grozd i H-rast i druge udruge pokazale su se daleko liberalnijim od Iskoraka i Kontre. Mi se zalažemo za pluralizam, govorimo da treba napraviti dva programa zdravstvenog odgoja kako bi roditelji mogli birati, tražimo javnu raspravu, a oni ne žele dijalog, već se zalažu za jednoumlje za koje misle da je progresivno. Hoće ukinuti vladavinu naroda i uspostaviti vladavinu 'elite', ali u tome neće uspjeti. Dokazuje to uspjeh inicijative 'U ime obitelji', kao i uspjeh H-rasta na lokalnim izborima. I bez novca i podrške medija H-rast je zauzeo treće, četvrto ili peto mjesto u pojedinim županijama, imat ćemo 52 vijećnika u Hrvatskoj, što znači smo pokazali da se može i s čistim entuzijazmom nešto učiniti. H-rast se predstavio kao autentična demokršćanska opcija čime smo natjerali i druge stranke da se profiliraju. Sada se mijenja i retorika HDZ-a čija se politika za vrijeme Jadranke Kosor gotovo i nije razlikovala od politike Vesne Pusić. Pod pritiskom korektiva poput H-rasta i civilnih udruga, ni vlast neće moći biti licemjerna kao prije. I sve da se u Ustav ne unese definicija braka kakvu narod izglasa, važna je poruka koja je poslana. A poruka glasi: 'Vidjeli ste da možemo'. Sada je izgrađena i mreža civilnog sektora koja se može aktivirati u svakom trenutku i koja opet može skupiti dovoljno potpisa za  referendum. Poslali smo poruku ne samo političarima, već i običnim građanima koji su pali u apatiju zbog uvjerenja da se ništa ne može učiniti. Dokazali smo da se mnoge stvari ipak mogu promijeniti – podvlači Ilčić, te  dodaje da ne vjeruje u svemoć 'podzemnih sila' koje raznim manipulacijama namještaju rezultate izbora i koje nameću građanima kandidate koji odgovaraju 'eliti', a ne narodu.

Milardović: Zašto se vlast boji svojih građana?

- Ipak sve ovisi o djelima, što znači da uz vjerodostojnu akciju 'podzemne sile' postaju manje moćne – zaključuje dopredsjednik Grozda.

Profesor dr. Anđelko Milardović poučio nas je, pak, da se ovdje ne radi o diktaturi već o post demokratskom sindromu, odnosno sve manjem i sve beznačajnijem sudjelovanja građana u političkim zbivanjima.

- I u svijetu se, a ne samo u Hrvatskoj, u 21. stoljeću smanjuje obim političkog odlučivanja građana, zbog čega i imamo tako velik pad povjerenja u predstavničku demokraciju i takvu afirmaciju neposredne demokracije. Kod nas je, osim toga, na djelu i sve prisutniji politički voluntarizam vlasti, koja od slučaja do slučaja eksperimentira Zakonom o referendumu, kao i ostalim zakonima. Vesna Pusić, primjerice, već godinama govori da građani ne znaju, da nisu upućeni, te da političari trebaju odlučivati umjesto njih. To je tiranija manjine koja zloupotrebljava volju većine. Čim im na izborima damo povjerenje, prestaju brinuti za građane i pretvaraju se u tiransku grupu koja misli samo na sebe. Vesna Pusić njeguje čisti elitistički stav, što je nedopustivo. Pitam se, zašto se vlast boji svojih građana? I zašto ne bi kombinirali predstavničku i neposrednu demokraciju? Demokracija bez demosa nema svrhe – podsjeća Milardović, te u zaključku potvrđuje da ponašanje aktualne oligarhije na vlasti doista podsjeća na komunizam i na postupke ondašnjih vlastodržaca.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.