Vojne operacije u zapadnoj Slavoniji – akcija Velebit (1991.)

26.12.2018. 10:30:20

Dana 26. prosinca u akciji Velebit u zapadnoj Slavoniji oslobođeno je jako četničko uporište Bučje, u kojem se nalazio zloglasni logor za Hrvate i ostalo stanovništvo nesrpskog podrijetla. U poslijepodnevnim satima tog dana sastali su se u Bučju pripadnici 123. požeške brigade Hrvatske vojske (koji su došli iz pravca Kamenske i Mijača) s pripadnicima 127. virovitičke brigade (koji su došli iz pravca Grahovljana, Dragovića i Novog Sela) i 136. slatinske brigade (koji su došli iz pravca Zvečeva).

Neprijatelji su se povukli iz sela Tisovac Zabrdski, Glavica, Zabrdska, Prgomelje Zabrdsko, Cikota i Rogulje Zabrdske. Oslobođena su sela uz pravac komunikacije Cerik – Bučje: Donja Šumetlica, Gornji Grahovljani, Branešci i Ožegovići.

Postrojbe OG Pakrac započele su s pretresom terena s linije Pakrac – Kusonje, po pravcu Kraguj – Japaga – Skenderovci. Tijekom istog dana izbile su na liniju Kraguj – Gavrinica.

Original možete pronaći na povijest.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.