Vojni mimohod 
prvi je veliki test za predsjednicu države

08.05.2015. 12:41:45

Prema Zakonu o obrani, o korištenju Oružanih snaga u miru odlučuje Vlada Više od mjesec dana prošlo je otkako je hrvatska javnost doznala da vlada Zorana Milanovića i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović žele da se 20. obljetnica pobjedničke Oluje proslavi i vojnim mimohodom. Državni vrh bio je suglasan da se jubilarna obljetnica obilježi na poseban način, ne samo tradicionalnom proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu nego i paradom u glavnome gradu. Tada jedino nije bilo jasno hoće li se, zbog organizacijskih i logističkih razloga, mimohod u Zagrebu održati 5. kolovoza ili pak dan prije. No tada se u proslavu Oluje nepotrebno umiješala politika pa se suglasje državnog vrha pretvorilo u novi veliki sukob vladajućih i oporbe. Umjesto lakog konsenzusa o nečemu što nikad ne bi smjelo biti predmet političkih prepucavanja (zaboga, riječ je o proslavi jednoga od najvećih datuma u povijesti hrvatskog naroda!), dobili smo političku predstavu kojoj se čudi (i smije) cijeli civilizirani svijet. Teško je razumjeti da u ovoj državi nema baš nijednog pitanja o kojemu se vladajuća i oporbena garnitura mogu dogovoriti, ali to je naša gorka stvarnost. Milanović i Karamarko toliko su zaoštrili odnose da se čovjek pita bi li ih mogla pomiriti, nedajbože, ratna opasnost. Kako će završiti ovaj nepotrebni sukob, hoće li mimohoda uopće biti? Vlada ga želi, najjača oporbena stranka za nj ne želi ni čuti, a predsjednica Republike polako mijenja mišljenje i zasad se priklanja oporbi. Premda je u odličnoj poziciji da se izdigne iznad političkih prepucavanja i postupi državnički, neovisno o interesima i lijevih i desnih. Bez obzira na odluku državnog odbora za obilježavanje proslave, ovo je prvi veliki test predsjednice, na kušnji je njezina neovisnost. Puno je onih koji, opterećeni predrasudama, misle da ga neće položiti. Dajmo joj priliku da razuvjeri te vječne skeptike i kritizere. Prema Zakonu o obrani, o korištenju Oružanih snaga u miru odlučuje Vlada ili ministar obrane. Znači li to da će Milanović i Kotromanović odlučivati mimo predsjednice? Samo nam još treba mimohod bez vrhovne zapovjednice!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.