Vozač koji je bolesnu djecu iz Ukrajine vozio u bolnicu ‘zaradio‘ kaznu u Sloveniji: mora platiti globu od 1000 eura?! Evo kako su objasnili incident

14.03.2022. 13:41:00

Vozač autobusa talijanskih registracijskih oznaka koji je bolesnu djecu iz Ukrajine prevozio u bolnicu u Trstu platio je globu od tisuću eura na prolasku kroz Sloveniju jer nije znao da mora platiti cestarinu iako je u humanitarnoj misiji.

Kako je prenio tršćanski list "Primorski dnevnik" koji izlazi na slovenskom jeziku, mladi bolesnici iz Ukrajine protekli su vikend stigli u Trst, a vozača autobusa kaznila je državna tvrtka za autoceste (DARS) prilikom redovne  kontrole.

Prijevoznik nije imao odgovarajuću dokumentaciju kako bi se dokazalo da je riječ o humanitarnom konvoju za koji se cestarina ne plaća.

DARS je početkom ožujka oslobodio cestarine izbjeglice iz Ukrajine koji dolaze u Sloveniju zbog rata ili kroz nju prolaze. Cestarine su oslobođeni i oni koji ih prevoze. 

No, u DARS-u kažu da njihovi  kontrolori koji nadziru promet moraju biti obaviješten o dolasku vozila.

U subotu je u tršćansku pedijatrijsku bolnicu prevezeno 20 mladih pacijenata oboljelih od kroničnih bolesti, dijabetesa i tumora.

No, njihovo putovanje Slovenijom ostat će u neugodnom sjećanju, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Autobus s malim pacijentima na slovenskoj autocesti su zaustavili djelatnici DARS-a koji su vršili naplatu cestarine. Od 2018. godine veća vozila moraju na autocestama u Sloveniji zbog elektronske naplate cestarine moraju imati ugrađen poseban elektronički uređaj koji automatski naplaćuje cestarinu na temelju prijeđene udaljenosti.

Kako su za Primorski dnevnik rekli vozači spomenutog humanitarnog konvoja, oni za to nisu znali, što su pokušali pojasniti kontrolorima na autocesti, no za nastavak putovanja morali su svejedno platiti kaznu od tisuću eura.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: PSD/Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.