Vrijednost Podravke pala za 342 milijuna kuna. Što se to događa?

18.04.2022. 15:11:00

Od početka brutalne ruske agresije na Ukrajinu do danas dionica Podravke na Zagrebačkoj burzi pala je za 7,3 posto.

To znači da koprivnička tvrtka danas tržišno vrijedi čak 342 milijuna kuna manje nego dan uoči ruske invazije, 23. veljače, nakon čega su svjetska tržišta počela ozbiljno tonuti. Zaključna cijena dionice u petak iznosila je 608 kuna.

Istodobno, burzovni indeks Crobex u tom je razdoblju ostao na otprilike istoj razini, oko 2120 bodova, što znači da hrvatsko tržište dionica, Putinovu ludilu unatoč, nije palo te da investitori nisu potonuli u pesimizam.

NEĆE STATI NA TOME

Usporedbe radi, Tedeschijeva Atlantic grupa – s kojom se Podravka rado voli uspoređivati – od početka napada na Ukrajinu izgubila je na vrijednosti 1,2 posto.

U slučaju Podravke posebno zabrinjava to da se osjetan pad donice dogodio unatoč više pozitivnih vijesti koji su trebali donijeti barem stabilnost, ako ne i rast vrijednosti kompanije.

Od početka travnja do danas Podravka je kupila ukupno 3212 vlastitih dionica, za što je izdvojila oko dva milijuna kuna

Prvo, Podravka je nedavno priopćila kako je lani ostvarila blizu 310 milijuna kuna neto dobiti, što je najviše u povijesti koprivničke prehrambeno-farmaceutske kompanije. Drugo, ove godine odlučila je isplatiti čak 13 kuna dividende po dionici, također najviše dosad.

I treće, kompanija je prvo javno najavila da kreće s aktivnom kupnjom vlastitih dionica na burzi, pa je potom od početka travnja do danas kupila ukupno 3212 dionica, za što je izdvojila oko dva milijuna kuna. I neće stati na tome, već će kupovati i idućih tjedana.

PREKINULI ISPORUKU

No, ništa nije pomoglo: ni rekordna dobit, ni najveća dividenda, ni aktivna kupnja dionica za trezor. Podravka gubi na vrijednosti više od cijelog hrvatskog tržišta. Čini se kako su investitori ovog časa pomalo skeptični prema tvrtki.

To i ne treba čuditi ako se zna da su Podravka i Belupo nakon izbijana rata prekinuli isporuku robe Rusiji, što će posebno pogoditi farmaceutsku tvrtku koja gotovo 30 posto svoje prodaje ostvaruje upravo u Rusiji. Ova će godina biti pakleno teška, čuje se u posljednje vrijeme u Belupu. Zato se u investitorskim krugovima s posebnim nestrpljenjem očekuje objava konsolidiranih i nekonsolidiranih financijskih izvještaja za prvo tromjesečje ove godine. Podravka će brojke za siječanj, veljaču i ožujak objaviti idući tjedan, u petak, 29. travnja.

Izvor: danica.hr

Izvorni autor: Robert Mihaljević/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.